Agentúra Fitch potvrdila rating Španielska na úrovni A- so stabilným výhľadom

Ekonomika

14.6.2020 (Webnoviny.sk) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Španielsku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na úrovni A- so stabilným výhľadom.

Potvrdenie ratingu podľa agentúry odzrkadľuje relatívnu finančnú odolnosť ekonomiky voči šoku spôsobenému pandémiou koronavírusu.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Odolnosť podľa nej vyplýva zo silného hospodárskeho rastu krajiny v uplynulých rokoch. „Nižšie deficity verejných financií v posledných rokoch poskytujú určitú dôveru, že zadlženosť vlády sa zo strednodobého hľadiska opäť začne znižovať,“ uviedla ratingová agentúra.

Za celý rok 2020 Fitch očakáva reálny pokles ekonomiky Španielska o 9,6 percenta, ale v budúcom roku predpokladá jej rast o 4,4 percenta.

Fitch predpovedá v tomto roku rast španielskeho deficitu verejných financií na 11,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne 2,8 percenta v minulom roku. V budúcom roku sa však podľa agentúry deficit verejných financií krajiny zníži na 8,1 percenta HDP.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, rating, rating Španielska
Zdroj: Webnoviny.sk – Agentúra Fitch potvrdila rating Španielska na úrovni A- so stabilným výhľadom © SITA Všetky práva vyhradené.