Vo Veľkej Británii obnovia populáciu zubra európskeho, do projektu investujú milión libier

Zaujímavosti

12.7.2020 (Webnoviny.sk) – Vo Veľkej Británii spustia program na obnovu populácie zubra európskeho (Bison bonasus). Projekt za milión libier (v prepočte približne 1,1 milióna eur) vedú Kent Wildlife Trust a Wildwood Trust a má pomôcť so správou Blean Woods pri Canterbury. Tieto lesy sa stanú novým domovom zubrov od jari 2022.

Organizácie budú najbližších 18 mesiacov pripravovať všetko potrebné. V oblasti napríklad postavia plot. Zvieratá sa spolu s ďalšími druhmi podelia o 500 hektárov, kde vytvoria rozmanitý a zdravý habitat, tvrdia ochranári. „Ľudia si budú môcť užiť prírodu tak, ako doteraz nemohli,“ povedal Paul Whitfield z Wildwood Trust.

Podľa odborníkov žiadne iné zviera nedokáže pri obnove biotopu nahradiť úlohu zubra, ktorého dospelý samec môže mať hmotnosť až jednu tonu. Tieto zvieratá sa napríklad trú o stromy, ktoré zvalia na zem a vytvoria tak miesto a svetlo pre iné rastliny, akými sú napríklad čermele, od ktorých je závislý vzácny motýľ hnedáčik skorocelový.

Váľaním sa v prachu zase zanechávajú odhalenú pôdu vhodnú pre jaštery a odlupovanie kôry na stromoch vytvára dobré podmienky pre huby a hmyz.

Viac k témam: zubor
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo Veľkej Británii obnovia populáciu zubra európskeho, do projektu investujú milión libier © SITA Všetky práva vyhradené.