Počas leta budeme môcť pozorovať tri meteorické roje, prvý začne cez víkend

Zaujímavosti

10.7.2020 (Webnoviny.sk) – Počas letných večerov budú v činnosti tri každoročne aktívne meteorické roje. Koncom júla budú mať maximum svojej aktivity meteorický roj Delta Aquaridy a Alfa Kaprikornidy. Delta Aquaridy sú jedným z deviatich hlavných meteorických rojov. Materské teleso roja nie je známe.

Prvý roj začne 12. júla

Dráha Delta Aquaríd má extrémne malú hodnotu vzdialenosti perihélia, čiže najbližšieho bodu dráhy ku Slnku – len 0,09 astronomických jednotiek. Delta Aquaridy patria k ekliptikálnym rojom, preto pozorujeme ich severnú a južnú vetvu. Radiant roja, čiže miesto na oblohe, z ktorého meteory zdanlivo vyletujú, leží v blízkosti hviezdy delta v súhvezdí Vodnára. Patria k stredne rýchlym rojom. Prvé záznamy o pozorovaní Delta Aquaríd sú z 19. júla 714. V maxime aktivity môžeme uvidieť 15 meteorov za hodinu. V roku 2020 bude pozorovanie čiastočne rušiť Mesiac,“ povedal Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Meteorický roj Delta Aquaridy môžeme na oblohe pozorovať od 12. júla do 28. augusta. Od začiatku júla až do 15. augusta bude pozorovateľný aj meteorický roj Alfa Kaprikornidy. „Tento meteorický roj pravdepodobne súvisí s krátkoperiodickou kométou 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková. Radiant Kaprikorníd leží v blízkosti hviezdy alfa v súhvezdí Kozorožca. Kaprikornidy patria k pomalým rojom. Maximum aktivity roja vychádza na 30. júla, v tom čase môžeme uvidieť 10 meteorov za hodinu,“ uviedol astronóm.

Frekvencia 45 meteorov za hodinu

V druhej polovici leta zaplnia nočnú oblohu ešte Perzeidy. Pozorovať ich môžeme od 15. júla do 23. septembra, pričom maximum ich aktivity nastane 12. augusta. „Roj je pozorovaný každoročne s približne rovnakou maximálnou frekvenciou 45 meteorov za hodinu. Šírka prúdu je asi 65 miliónov km. Centrálne vlákno je pomerne úzke, približne 10 miliónov km. Počas štyroch dní okolo maxima aktivity stretne Zem 62 percent všetkých Perzeíd. Podmienky na pozorovanie v blízkosti maxima sú v roku 2020 priaznivé v prvej polovici noci, pretože Mesiac bude deň po poslednej štvrti a vychádzať bude až po polnoci,“ dodal Svoreň.

Viac k témam: astronómia, meteorický roj
Zdroj: Webnoviny.sk – Počas leta budeme môcť pozorovať tri meteorické roje, prvý začne cez víkend © SITA Všetky práva vyhradené.