Vedci pozorovali v britských vodách žraloky obrovské, používali pritom robotickú kameru

Veda a technika

1.9.2020 (Webnoviny.sk) – Vedci s pomocou robotickej kamery pozorovali v britských vodách správanie žralokov obrovských. SharkCam vypustili na západnom pobreží Škótska, kde sa tieto zvieratá zhromažďovali s cieľom rozmnožovať sa po tom, ako tam priplávali z vôd západnej Afriky.

Druhá najväčšia ryba na svete

Tento ohrozený druh je druhou najväčšou rybou na svete po žralokovi veľrybom a dorastá do dĺžky vyše desiatich metrov. Kamera sledovala tri jedince pri ostrovoch Coll a Tiree a z dostatočnej vzdialenosti zaznamenávala ich správanie.

Žraloky videli plávať pri hladine s otvorenou tlamou počas lovenia planktónu. Odborníci po dôkladnej štúdii záznamov uviedli, že zvieratá trávili dlhý čas tesne nad morským dnom a nič nejedli.

Vedia viac o živote žralokov

„Aj keď sme nemali to šťastie a nezachytili sme párenie, táto inovatívna štúdia vniesla viac svetla do života týchto veľkolepých obrovských rýb,“ vyjadrila sa Suzanne Hendersonová z NatureScot.

„To, že tieto žraloky trávia oveľa viac času plávaním pri morskom dne, ako sme si doteraz mysleli, a že majú zatvorené tlamy, je skutočne zaujímavé,“ dodala.

Viac k témam: robotická kamera, žralok obrovský
Zdroj: Webnoviny.sk – Vedci pozorovali v britských vodách žraloky obrovské, používali pritom robotickú kameru © SITA Všetky práva vyhradené.