Google začne platiť vydavateľov za ich spravodajský obsah, vyčlenil im miliardu dolárov

Aplikácie Veda a technika

1.10.2020 (Webnoviny.sk) – Americká internetová spoločnosť Google v priebehu najbližších troch rokov zaplatí vydavateľom miliardu dolárov za ich spravodajský obsah.

Dohoda s publikáciami po celom svete

Technologický gigant podnikajúci v oblasti vyhľadávania na internete vo štvrtok informoval, že podpísal dohody o programe spravodajského partnerstva s takmer 200 publikáciami v Nemecku, Brazílii, Argentíne, Kanade, Veľkej Británii a Austrálii.

„Tento finančný záväzok, ktorý je doteraz najväčší, znamená platenie vydavateľom s cieľom vytvoriť a spravovať vysoko kvalitný obsah pre rôzne druhy internetového spravodajstva,“ uviedol na blogu generálny riaditeľ Googlu Sundar Pichai.

Mnohí nedôverujú stratégii Googlu

Stále však existujú skeptici. Rada európskych vydavateľov uviedla, že ide o pokus Googlu o zmarenie legislatívy a vládnych krokov snažiacich sa, aby Google s vydavateľmi vyjednával.

„Mnohí dosť nedôverujú motívom stratégie Googlu,“ povedala Angela Mills Wadeová, výkonná riaditeľka Rady európskych vydavateľov.

„Uvedením produktu môžu diktovať náležitosti a podmienky, podkopávať legislatívu navrhnutú na vytvorenie podmienok pre férové vyjednávanie a pritom tvrdiť, že pomáhajú financovať produkciu spravodajstva,“ konštatovala.

Viac k témam: spravodajský obsah
Zdroj: Webnoviny.sk – Google začne platiť vydavateľov za ich spravodajský obsah, vyčlenil im miliardu dolárov © SITA Všetky práva vyhradené.