Slovensko by mohlo s Gréckom prehĺbiť spoluprácu v oblastiach obrany, vzdelávania či kultúry

Uncategorized

21.4.2021 (Webnoviny.sk) – Slovensko chce posilniť vzájomné vzťahy a prehĺbiť spoluprácu s Gréckom. Po bilaterálnych rokovaniach s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom a ministrom zahraničných vecí Nikosom Dendiasom to povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) to uviedlo v tlačovej správe, ktorú zaslal komunikačný odbor rezortu. Priestor pre prehĺbenie vzájomnej spolupráce sa podľa Korčkoka ponúka v oblastiach obrany, vzdelávania, kultúry, či vedy a výskumu.

Zmiernenie napätia

Korčok počas spoločného stretnutia ocenil prebiehajúci dialóg Grécka s Tureckom, ktorý je predpokladom pre zmiernenie napätia v Stredomorí.

Zároveň som gréckym partnerom vyjadril solidaritu v rámci prebiehajúcich rozhovorov a podčiarkol som potrebu dodržiavania medzinárodného práva pri riešení situácie,“ povedal Korčok.

Gratulácie k nezávislosti

Šéf slovenskej diplomacie pri príležitosti návštevy Atén zagratuloval gréckym členom vlády k 200. výročiu nezávislosti, ktoré označil ako významný historický míľnik v dejinách moderného Grécka. V tejto súvislosti vyzdvihol účasť Veľvyslanectva SR v Aténach na kultúrno-vzdelávacích podujatiach a vedecko-inovačných programoch v rámci projektu Greece 2021.

Viac o téme: Koronavírus

Šéf slovenskej diplomacie zároveň tlmočil poďakovanie za prejavenú solidaritu krajín Európskej únie vrátane Grécka, ktoré Slovensku venovali 700-tisíc vakcín Pfizer-BioNTech. Tie by mali prísť koncom júna.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína

Korčok navštívil Atény presne v deň výročia vojenského prevratu. „Práve 21. apríla 1967 nastúpila vojenská junta a začalo sa sedem rokov trvajúce temné obdobie modernej gréckej histórie. Aj takéto výročia sú dôležitým pripomenutím našej trvalej zodpovednosti za demokraciu,” uzavrel.

Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko by mohlo s Gréckom prehĺbiť spoluprácu v oblastiach obrany, vzdelávania či kultúry © SITA Všetky práva vyhradené.