Zomrela najmladšia dcéra prezidenta Mandelu, príčina úmrtia Zindzi je zatiaľ neznáma

Správy Svet

13.7.2020 (Webnoviny.sk) – Vo veku 59 rokov zomrela Zindzi Mandela, najmladšia dcéra juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu a aktivistky Winnie Madikizela-Mandela. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na verejnoprávneho vysielateľa SABC.

Zindzi Mandela skonala v pondelok v skorých ranných hodinách v nemocnici v Johannesburgu. Príčinu jej úmrtia zatiaľ nezverejnili.

Mandelova najmladšia dcéra

Zindzi Mandela bola Mandelovým šiestym dieťaťom a zároveň druhým s jeho druhou manželkou Winnie Madikizela-Mandela.

Vyrastala v čase boja proti apartheidu, a keď bol jej otec uväznený na Robben Island, zažívali spolu so sestrou a matkou šikanu zo strany juhoafrického režimu. Práve ona vo februári 1985 na verejnom zhromaždení prečítala Mandelovo odmietnutie ponuky na podmienečné prepustenie od vtedajšieho prezidenta PW Bothu.

Veľvyslankyňa v Dánsku

V poslednom čase vystupovala ako výrazná podporovateľka radikálnej pozemkovej reformy v Juhoafrickej republike. V čase svojho úmrtia pôsobila ako veľvyslankyňa v Dánsku.

Z Mandelových šiestich detí sú nažive už len dve – Zindzina sestra Zenani Dlamini a Pumla Makaziwe Mandela, dcéra z prvého manželstva s Evelyn Mase.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrela najmladšia dcéra prezidenta Mandelu, príčina úmrtia Zindzi je zatiaľ neznáma © SITA Všetky práva vyhradené.