Vydávanie víz pre ruských občanov bude prísnejšie, dohodli sa členské štáty Únie, úplný zákaz neprešiel

Správy Svet

31.8.2022 (Webnoviny.sk) – Členské krajiny Európskej únie sa v stredu v Prahe dohodli na sprísnení podmienok pre vydávanie víz ruským občanom, ale nenašli konsenzus v otázke úplného zákazu príchodu turistov z Ruska v reakcii na vojnu na Ukrajine.

Sprísnenie pravidiel pre vydávanie víz sa dosiahne zmrazením dohody z roku 2007 o uľahčení cestovania medzi Ruskom a Európou.

Existujúce víza možno zmrazia

Študenti, žurnalisti a tí, ktorí sa obávajú o svoju bezpečnosť v Rusku, stále budú môcť požiadať o víza do krajín EÚ.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Sprísnenie pravidiel nebude mať okamžitý vplyv na zhruba 12 miliónov víz, ktoré boli doteraz ruským občanom vydané. Predstavitelia EÚ však budú skúmať možnosti ich zmrazenia.

Fínsko zníži počet na 10 percent

Fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto zdôraznil, že jeho krajina od štvrtka zredukuje počet víz vydávaných ruským občanom na 10 percent zvyčajného počtu.

Ruskí občania budú môcť o víza žiadať len v štyroch ruských mestách. „Je dôležité, že ukazujeme, že v rovnakom čase ako Ukrajinci trpia, normálny turizmus by nemal pokračovať ako zvyčajne,“ povedal šéf fínskej diplomacie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Víza
Zdroj: Webnoviny.sk – Vydávanie víz pre ruských občanov bude prísnejšie, dohodli sa členské štáty Únie, úplný zákaz neprešiel © SITA Všetky práva vyhradené.