Vláda odobrila smernicu o plánovaní obrany štátu, pomôže v čase vojny a vojnového stavu

Slovensko Správy

26.1.2022 (Webnoviny.sk) – Členovia vlády na stredajšom rokovaní odobrili Smernicu vlády Slovenskej republiky o plánovaní obrany štátu.

Plánovanie obrany štátu zahŕňa obranné plánovanie, plánovanie použitia Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) na účely obrany štátu, plánovanie mobilizácie OS SR, identifikovanie hrozby a vyhodnotenie politicko-vojenskej situácie a plánovanie hospodárskej mobilizácie na účely obrany štátu. Cieľom smernice je vytvorenie podmienok na zladenie uvedených štyroch plánovaní a ich výstupov.

Plánovanie obrany štátu zefektívni vytváranie a tiež použitie ozbrojených síl na základe plánov ich použitia v čase vojny a v čase vojnového stavu.

„Takéto plánovanie obrany štátu posilní obranyschopnosť Slovenskej republiky a plnenie jej medzinárodných záväzkov v oblasti obrany. Zároveň je aj príspevkom k civilnej pripravenosti a odolnosti štátu. Príslušné plánovania sú harmonizované s plánovacími procesmi Organizácie Severoatlantickej zmluvy a Európskej únie,“ vysvetlilo Ministerstvo obrany SR v materiály predloženom na rokovanie vlády.

Smernica nadobúda účinnosť 1. júla 2022 okrem článku o Pláne obrany štátu, ktorý nadobudne účinnosť 1. júla 2024.

Viac k témam: obrana štátu, Ozbrojené sily SR, Slovenskí vojaci
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda odobrila smernicu o plánovaní obrany štátu, pomôže v čase vojny a vojnového stavu © SITA Všetky práva vyhradené.