ÚVO nezistil pri nákupe stíhačiek F-16 porušenie zákona, pozrie sa na to ešte Najvyšší kontrolný úrad

Slovensko Správy

13.8.2020 (Webnoviny.sk) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nateraz nezistil porušenie zákona pri nákupe stíhacích lietadiel F-16, ktoré by malo vplyv na výsledok verejného obstarávania. Zákazku však postupuje Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ).

Ten by mal podľa ÚVO preskúmať opodstatnenosť a výhodnosť nákupu stíhačiek. O ukončení kontroly nákupu dnes na tlačovej konferencii informoval predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Ako uviedol, išlo o najväčšiu zákazku v histórii, ktorú úrad kontroloval.

Úrad po kontrole však skonštatoval, že Ministerstvo obrany SR (MO SR) pred ním, ako pred orgánom, postupovalo netransparentne, teda v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Podľa ÚVO to však nemalo vplyv na výsledok obstarávania.

Konflikt ministerstva a ÚVO

ÚVO sa v roku 2018 dostalo do konfliktu s rezortom obrany. MO SR vtedy tvrdilo, že pri zákazke postupuje mimo zákona o verejnom obstarávaní. Argumentovalo, že na nákup sa vzťahuje režim utajenia a úrad nie je oprávnený ho kontrolovať.

„Bol som prekvapený, ako si môže verejný obstarávateľ dovoliť takto sa doťahovať s kontrolným úradom a upierať mu vykonávanie činnosti,“ uviedol Hlivák.

V tomto prípade sa úrad aj prvýkrát obrátil na Európsku komisiu a požiadal ju o výklad smerníc. Komisia dala ÚVO za pravdu a uznala, že úrad je povinný konať pri kontrole nákupu stíhačiek F-16. MO SR však naďalej neposkytovalo úradu potrebnú dokumentáciu k nákupu. Úrad za to opakovane ministerstvu udelil 5 pokút po tisíc eur.

Nové vedenie už začalo spolupracovať

Nové vedenie ministerstva obrany začalo s úradom spolupracovať a stiahlo žalobu, ktorú jeho predchodca na úrad podal. Zároveň poverilo ÚVO kontrolou postupov ministerstva.

„Ministerstvo deklarovalo, že postupovalo na základe výnimiek a pravidiel z postupov verejného obstarávania, keď ide o takzvané osobitné bezpečnostné opatrenia,“ vysvetlil Hlivák s tým, že ministerstvo potom zmenilo argumentáciu a uviedlo, že postupovalo na základe výnimky, a to formou obstarávania vláda – vláda.

„Následne svoj postoj opätovne niekoľkokrát zmenilo,“ dodal Hlivák.

Zvláštny postup pri režime utajenia zákazky

Rovnako zmätočne podľa neho postupovalo ministerstvo aj pri režime utajenia zákazky. Najprv rezort uvádzal, že zákazka podlieha režimu utajenia a následne, že nákup nepodlieha stupňu utajenia.

Ministerstvo obrany dotiahlo nákup nových stíhacích lietadiel v lete 2018. Ozbrojené sily budú disponovať celkovo 14 stíhačkami F-16. Ich dodanie je naplánované do roku 2024.

Lietadlá boli obstarané cez americký program spôsobom vláda-vláda. Slovenský vzdušný priestor v súčasnosti strážia zastaralé stroje MiG-29, na ktorých prevádzku Slovensko navyše vynakladá ročne desiatky miliónov eur.

Viac k témam: Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ), stíhačka F-16, stíhačky MiG-29, verejné obstarávanie
Zdroj: Webnoviny.sk – ÚVO nezistil pri nákupe stíhačiek F-16 porušenie zákona, pozrie sa na to ešte Najvyšší kontrolný úrad © SITA Všetky práva vyhradené.