Taliban nie je schopný pomôcť ľuďom zasiahnutým zemetrasením v plnom rozsahu, a preto žiada o pomoc OSN

Správy Svet

23.6.2022 (Webnoviny.sk) – Afganské vládne hnutie Taliban požiadalo o medzinárodnú podporu, keďže táto krajina sa vyrovnáva s následkami ničivého stredajšieho zemetrasenia s magnitúdou 6,1. O život prišlo viac ako 1000 ľudí a ďalších najmenej 1 500 osôb utrpelo zranenia. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Záchranné práce brzdí silný dážď

Najviac zasiahnutá je juhovýchodná provincia Paktika. Organizácia Spojených národov (OSN) sa v nej snaží zabezpečiť núdzové prístrešie a potravinovú pomoc. Záchranné práce však brzdí silný dážď a nedostatok zdrojov. Úrady varovali, že počet obetí pritom ešte môže stále stúpnuť.

Afganistan sa nachádza uprostred humanitárnej a hospodárskej krízy. Vysoký vysoký predstaviteľ Talibanu Abdul Qahar Balkhi uviedol, že vláda nie je „finančne schopná pomôcť ľuďom v potrebnom rozsahu“.

OSN už vyslalo pomoc

Pomoc je potrebné zvýšiť vo veľmi veľkom rozsahu, pretože to bolo ničivé zemetrasenie, aké sme nezažili už desaťročia,“ dodal. OSN podľa jej šéfa Antónia Guterresa už vyslala zdravotnícke tímy, zdravotnícky materiál či spomenuté núdzové prístrešky a jedlo.

Meteorologický úrad v susednom Pakistane uviedol, že zemetrasenie malo epicentrum v afganskej provincii Paktika a poškodilo budovy aj v provincii Chóst. Otrasy bolo cítiť aj v pakistanskom hlavnom meste Islamabad a tamojšej východnej provincii Pandžáb.

Afganistan je náchylný na zemetrasenia

Ako uviedlo Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC), stredajšie zemetrasenie pocítilo dovedna 119 miliónov ľudí v Afganistane, Pakistane a Indii.

Hornatý Afganistan a väčšia oblasť južnej Ázie pozdĺž pohoria Hindúkuš sú už dlho náchylné na ničivé zemetrasenia.

V roku 2015 silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo severovýchod krajiny, zabilo v Afganistane a na severe susedného Pakistanu viac ako 200 ľudí. Zemetrasenie s magnitúdom 6,1 v roku 2002 zabilo na severe Afganistanu približne 1000 ľudí a v roku 1998 ďalšie zemetrasenie rovnakej sily a následné otrasy na odľahlom severovýchode Afganistanu usmrtili najmenej 4 500 ľudí.

Viac k témam: Zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Taliban nie je schopný pomôcť ľuďom zasiahnutým zemetrasením v plnom rozsahu, a preto žiada o pomoc OSN © SITA Všetky práva vyhradené.