Študenti STU skonštruovali prototyp ochranných okuliarov. Dokážete si ich vyrobiť aj sami

Slovensko Správy

6.4.2020 (Webnoviny.sk) – Študenti Strojníckej fakulty (SjF) STU z Ústavu dopravnej techniky a konštruovania navrhli v boji proti koronavírusu prototyp ochranných okuliarov, ktorý sa dá vyrobiť aj svojpomocne. Odborníci z fakulty vyvinuli dva prototypy – nové modely rámov ochranných okuliarov pre 3D tlač.

Okuliare nie sú vhodné pre lekárov v prvej línii

Ich použitie tak spolu s rúškom tvorí dvojitú ochranu a využiť ich môžu napríklad doktori v lekárskych ambulanciách, ale aj širšia verejnosť. Nie sú však vhodné pre lekárov v prvej línii. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Gališinová, manažérka oddelenia propagácie STU.

Prvý model ochranných okuliarov sa tlačí ako jeden kus aj s nožičkami, druhý sa skladá z rámu a nosovej časti. Nosová časť je potrebná iba pre nosenie okuliarov bez rúšok alebo respirátora.

Oba rámy sa doplnia ľahko dostupnou priehľadnou fóliou z PET fľaše, môže sa tiež použiť kancelárska fólia z hrebeňovej väzby. Fólia sa vystrihne alebo vyreže podľa šablóny a založí do okuliarov.

Prototyp tlačia na 3D tlačiarni

Spolu s rámami okuliarov tlačia zamestnanci STU na 3D tlačiarňach aj upevňovacie časti ochranných štítov – rám v tvare U a upevňovacie skrutky.

Návrh a výrobu spomínaných prototypov má po záštitou Laboratórium Generatívneho konštruovania (GEKON) a Jana Gulanová zo SjF STU.

SjF STU a jej zamestnanci sa v rámci iniciatívy pomoznemocnici.sk zapojili do výroby ochranných pomôcok pomocou 3D tlače.

Viac k témam: 3D tlač, Koronavírus, ochranné okuliare
Zdroj: Webnoviny.sk – Študenti STU skonštruovali prototyp ochranných okuliarov. Dokážete si ich vyrobiť aj sami © SITA Všetky práva vyhradené.