Spojené kráľovstvo nikdy neuzná anexiu Krymu, podľa Johnsona je priamym predchodcom dnešnej vojny

Správy Svet

23.8.2022 (Webnoviny.sk) – Odstupujúci premiér Boris Johnson povedal, že Spojené kráľovstvo „nikdy neuzná“ ruskú anexiu Krymu alebo „akéhokoľvek iného ukrajinského územia“. Referuje o tom spravodajský web BBC.

V prejave na samite tzv. krymskej platformy Johnson povedal, že Spojené kráľovstvo poskytne Kyjivu vojenskú, humanitárnu, ekonomickú a diplomatickú podporu, kým „Rusko neukončí túto ohavnú vojnu a nestiahne svoje sily z celej Ukrajiny“.

Johnson, ktorý opustí úrad začiatkom septembra, označil ruskú anexiu čiernomorského polostrova v roku 2014 za „priameho predchodcu“ dnešnej vojny.

Prezidenta Putina obvinil z ignorovania skutočnosti, že Rusko opakovane uznalo Krym za súčasť Ukrajiny, a z porušovania mnohých medzinárodných dohôd.

„Putin plánuje urobiť celej Ukrajine to, čo urobil Krymu, a pripravuje ďalšie anexie a viac fingovaných referend,“ poznamenal Johnson a dodal, že je dôležité, aby krajiny stáli spolu, aby sa zabezpečilo, že žiadna krajina nemôže „získať územie alebo zmeniť hranice silou zbraní“.

Viac k témam: Anexia, Krym, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Spojené kráľovstvo nikdy neuzná anexiu Krymu, podľa Johnsona je priamym predchodcom dnešnej vojny © SITA Všetky práva vyhradené.