Ruské vojenské výdavky vzrástli a dosiahli už vyše 80 miliárd dolárov, zväčší to aj tlak na financie vlády

Správy Svet

30.5.2023 (SITA.sk) – Vojenské výdavky Ruska zostanú s najväčšou pravdepodobnosťou vysoké a budú vyvíjať tlak na jeho verejné financie. Na Twitteri to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI) 25. mája oznámil, že ruské vojenské výdavky v roku 2022 vzrástli o 9,2 % na 86,4 miliardy dolárov. Podľa SIPRI to predstavuje 4,1 % ruského HDP.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ako však poznamenali analytici Spojeného kráľovstva, skutočné vojenské výdavky Ruska sú veľmi neisté v dôsledku zvýšeného využívania klasifikovaných rozpočtových kategórií, najmä od februára 2022, a nedostatočnej transparentnosti.

Rusko len nedávno obnovilo zverejňovanie hlavných rozpisov výdavkov po tom, čo to pozastavilo v máji 2022. Je takmer isté, že vojenské výdavky zostávajú zvýšené, a to vytvára tlak na financie ruskej vlády,“ uviedlo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva vo svojej správe.

Britskí analytici uviedli, že Rusko v ostatnom čase zaznamenalo vo verejnom priestore viac výziev, aby prinútilo spoločnosť pracovať pre potreby vojny, čo pripomína niekdajší sovietsky prístup.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Ruská armáda, Ruská vláda, rusko-ukrajinský konflikt, Verejné financie, Vládne výdavky
Zdroj: SITA.sk – Ruské vojenské výdavky vzrástli a dosiahli už vyše 80 miliárd dolárov, zväčší to aj tlak na financie vlády © SITA Všetky práva vyhradené.