Prokurátori Kováčik s Čižnárom si nadelili lukratívne odmeny, nepohrdli ani 13. a 14. platom

Slovensko Správy

17.7.2020 (Webnoviny.sk) – Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, generálny prokurátor Jaromír Čižnár a jeho traja námestníci dostali minulý a predminulý rok dvakrát ročne odmeny v celkovej výške 8500 eur, čo je zákonné maximum. Okrem toho si vyplatili aj 13. a 14. platy.

„Naši top prokurátori tak zarábajú výrazne viac ako predseda vlády. Vyplýva to z čísel, ktoré Generálna prokuratúra poskytla Transparency za roky 2018 a 2019,“ uviedla Transparency International Slovensko (TIS) vo svojom profile na sociálnej sieti.

Za posledné dva roky najviac zarobil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik s celkovým ročným príjmom takmer 105-tisíc eur, čo je v prepočte 8700 eur mesačne. Ako uvádza TIS, je to tretia najlepšie platená funkcia v štáte hneď po guvernérovi NBS a prezidentke.

„Kováčik má pritom dlhodobo slabé výsledky a minulý rok navyše porušil zákon za kešový vklad 200-tisíc eur na svoj účet. Aj tak však od Čižnára dostal maximálnu ročnú odmenu,“ dodáva mimovládka.

Práca nad rámec služobných povinností

Generálny prokurátor Čižnár zarobil minulý rok s odmenami, paušálnymi náhradami a príplatkami spolu 95-tisíc eur. Odmeny mu schvaľuje Rada prokurátorov na návrh jeho vlastnej námestníčky Viery Kováčikovej.

Tá Čižnárove minuloročné odmeny zdôvodňovala prácou „nad rámec služobných povinností”, ako napríklad pracovné stretnutia s predsedom parlamentu, podpredsedami vlády, ministrami či policajným prezidentom, spoluprácu s prezidentkou Eurojustu v trestných veciach, pracovné stretnutia s najvyšším štátnym zástupcom Česka či tamojšími poslancami. Tiež vraj „vyvíjal aktivity pre zlepšenie postavenia prokurátorov.”

Vyšší plat pre generálneho prokurátora

TIS zároveň upozorňuje, že odmeny Kováčikovej, ďalším námestníkom aj špeciálnemu prokurátorovi zase udeľuje a zdôvodňuje sám Čižnár.

„Odmeny vedenia prokuratúry nie sú nijako naviazané na kľúčové indikátory úspechu, ako napr. znižovanie prieťahov, úspešné žaloby v politicky či finančne veľkých prípadoch, či zvýšenej dôvery verejnosti k prokuratúre. Tak to totiž definuje zákon o prokuratúre, ktorý ich dáva do súvisu v podstate len s formálnymi aktivitami,“ napísal TIS.

Prokuratúra pred mesiacom navrhla v novele zákona plat generálneho prokurátora zvýšiť o zhruba 10-tisíc eur, aby sa napravili nerovnosti oproti platu jeho námestníkov, ktorí majú základný plat aktuálne vyšší. Podľa TIS však treba prioritne zmeniť niečo iné – zvýšiť transparentnosť prokuratúry a jej výkonov a len na to naviazať jej odmeny. „Prokuratúra má slúžiť občanom, nie sama sebe,“ dodáva mimovládka.

Viac k témam: generálny prokurátor, Rada prokurátorov Slovenskej republiky, TIS Transparency International Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Prokurátori Kováčik s Čižnárom si nadelili lukratívne odmeny, nepohrdli ani 13. a 14. platom © SITA Všetky práva vyhradené.