Požiar v bani na Sibíri zabil najmenej 11 ľudí, desiatky baníkov zostali uväznené pod zemou

Správy Svet

25.11.2021 (Webnoviny.sk) – Pri štvrtkovom požiari v ruskej bani Listvjažnaja v Kuzbase na Sibíri zomrelo najmenej jedenásť ľudí a ďalších viac ako 40 utrpelo zranenia. Tamojšie úrady zároveň informovali, že ďalšie desiatky baníkov zostali uväznené v bani.

Ako uviedla tlačová agentúra Tass, nastalo vznietenie uhoľného prachu a dym okamžite prenikol do bane cez ventilačný systém. V tom čase sa v bani nachádzalo dovedna 285 ľudí, medzičasom stihli evakuovať 239 osôb.

Putin vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým

Podľa gubernátora Kemerovskej oblasti Sergeja Civiľova sa v podzemí stále nachádza 46 baníkov. „Štyridsaťtri ľudí bolo hospitalizovaných so zraneniami, z toho štyria vo vážnom stave,“ vyhlásil Civiľov prostredníctvom Telegramu. Minister pre mimoriadne situácie Alexander Čuprijan informoval o 44 hospitalizovaných baníkoch.

Úsilie o záchranu zvyšných baníkov naďalej pokračuje, no komplikuje ho veľké množstvo dymu. Ruský vyšetrovací výbor už začal vyšetrovať porušenie bezpečnostných predpisov, ktoré viedlo k tomuto nešťastiu.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyjadril sústrasť rodinám zosnulých baníkov a nariadil vláde, aby ponúkla všetku potrebnú pomoc zraneným osobám.

Bane prešli veľkým testom bezpečnosti

V roku 2016 zahynulo v Rusku pri sérii výbuchov metánu v uhoľnej bani 36 baníkov. Po tomto incidente úrady analyzovali bezpečnosť v 58 baniach naprieč celým Ruskom a dve desiatky označili za potenciálne nebezpečné.

Baňa Listvjažnaja však v tom čase medzi nimi nebola. Zatiaľ posledná inšpekcia v spomenutej bani sa uskutočnila 19. novembra – iba šesť dní pred štvrtkovým nešťastím.

Viac k témam: Banské nešťastie, Obete, Požiar
Zdroj: Webnoviny.sk – Požiar v bani na Sibíri zabil najmenej 11 ľudí, desiatky baníkov zostali uväznené pod zemou © SITA Všetky práva vyhradené.