Oligarchovia blízki Putinovi žiadajú zastavenie invázie na Ukrajine, prišli o miliardy dolárov

Správy Svet

28.2.2022 (Webnoviny.sk) – Viacerí ruskí oligarchovia, z ktorých mnohí majú blízko k tamojšiemu prezidentovi Vladimirovi Putinovi, žiadajú okamžité zastavenie ruskej invázie na Ukrajine. Ako referuje spravodajský web BBC, jedným z nich je Roman Abramovič, majiteľ futbalového klubu Chelsea Londýn a niekdajší gubernátor Čukotky na ruskom Ďalekom východe.

Vojna nikdy nemôže byť riešením

BBC uvádza, že ukrajinská vláda požiadala Abramoviča o pomoc pri hľadaní „mierového riešenia“ vojny na Ukrajine.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Ďalší ruský oligarcha Michail Fridman, zakladateľ jednej z najväčších ruských súkromných finančných inštitúcií Alpha Bank, ktorý sa narodil v ukrajinskom Ľvove, napísal zamestnancom svojej súkromnej investičnej spoločnosti LetterOne so sídlom v Londýne, že „vojna nikdy nemôže byť riešením“.

Fridman, ktorého majetok sa odhaduje na 11,7 miliardy dolárov, povedal: „Som hlboko spätý s ukrajinským a ruským národom a súčasný konflikt vnímam ako tragédiu pre nich oboch.“

Zomierajú nevinní ľudia

Oleg Deripaska, ktorý riadi ruskú spoločnosť Rusal zameranú na ťažbu a spracovanie hliníka, sa medzitým obrátil na sociálne siete a vyzval na rokovania. „Mier je priorita. Rokovania musia začať okamžite,“ napísal na Twitteri.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Bankár Oleg Tiňkov s majetkom približne 3 miliardy dolárov zaujal najdôraznejší postoj, keď na Instagrame zverejnil fotografiu svojej rodiny s nápisom: „Sme proti tejto vojne. Každý deň zomierajú nevinní ľudia, to je nemysliteľné a neprijateľné.“

Podľa magazínu Forbes prišlo 116 miliardárov od 16. februára o viac ako 126 miliárd dolárov, pričom najbohatší Rus Vladimir Potanin stratil minulý týždeň počas jediného dňa obchodovania tri miliardy dolárov. Forbes dodáva, že odvtedy sa ekonomický obraz ešte zhoršil.

Viac k témam: Oligarchovia, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Oligarchovia blízki Putinovi žiadajú zastavenie invázie na Ukrajine, prišli o miliardy dolárov © SITA Všetky práva vyhradené.