OĽaNO chce, aby si ľudia odhlasovali návrhy, ktoré by mali byť v programovom vyhlásení vlády

Slovensko Správy

1.2.2020 (Webnoviny.sk) – Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chce umožniť ľuďom, aby sa prostredníctvom internetového hlasovania podieľali na tvorbe programového vyhlásenia prípadnej budúcej vlády. Uviedol to na sobotňajšej tlačovej besede predseda hnutia Igor Matovič.

OĽaNO chce v sobotu 8. februára spustiť internetové hlasovanie pre verejnosť. Ľudia budú môcť vyjadriť súhlas, prípadne nesúhlas s navrhovanými opatreniami.

Matovič prisľúbil, že jeho podmienkou pre vstup do prípadnej budúcej koalície bude, aby boli všetky návrhy, ktoré získajú v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu, obsiahnuté v programovom vyhlásení vlády.

Na tlačovej besede predstavil líder OĽaNO prvých jedenásť otázok.

1. Súhlasíte s hmotnou zodpovednosťou politikov?

2. Súhlasíte s 50-percentnou odmenou pre toho, kto odhalí korupčné správanie?

3. Súhlasíte s tým, aby zdravotné poisťovne zabezpečili bezplatné objednanie sa cez centrálne telefónne číslo alebo web?

4. Súhlasíte s tým, aby onkologický pacient mal možnosť absolvovať operáciu do dvoch týždňov a ak termín nedostane, bude môcť byť operovaný kdekoľvek v rámci Európskej únie?

5. Súhlasíte s príspevkom 200 eur pre tehotné ženy od 4. mesiaca tehotenstva do pôrodu?

6. Súhlasíte s bezplatnou dopravou pre deti, študentov, invalidov a dôchodcov nielen vo vlaku, ale aj v autobuse a mestskej hromadnej doprave?

7. Súhlasíte s povinnou škôlkou pre deti od troch rokov, ktoré vyrastajú v sociálne alebo inak rizikovom prostredí?

8. Súhlasíte s tým, aby sa zaviedlo pravidlo, že faktúry sa budú musieť platiť podľa poradia, v akom ich podnikatelia obdržali?

9. Súhlasíte s tým, aby zmeny v podnikateľských zákonoch nadobúdali platnosť vždy až od 1. januára nasledujúceho roka?

10. Súhlasíte s tým, aby všetci, ktorí prídu voliť v parlamentných voľbách, mali nasledujúce 4 roky 10-percentnú zľavu na všetky poplatky voči štátu?

11. Súhlasíte s tým, aby každý, kto má občiansky preukaz s čipom, mohol voliť elektronicky prostredníctvom čítačky bez ohľadu na miesto, kde sa práve nachádza?

Ďalšie otázky do hlasovania doplní OĽaNO v sobotu 8. februára. Hnutie tvrdí, že chce týmto spôsobom zabezpečiť garanciu toho, že názory ľudí budú presadené aj do programového vyhlásenia vlády.

Opiera sa pritom o Ústavu SR, ktorá hovorí, že ľudia vládnutím poverujú politikov alebo si vládnu sami.

Viac k témam: Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020
Zdroj: Webnoviny.sk – OĽaNO chce, aby si ľudia odhlasovali návrhy, ktoré by mali byť v programovom vyhlásení vlády © SITA Všetky práva vyhradené.