Nemecko povedie nový kancelár Scholz, Merkelovej éra sa po 16 rokoch končí

Správy Svet

8.12.2021 (Webnoviny.sk) – Nemecký parlament zvolil Olafa Scholza za deviateho povojnového kancelára krajiny. Po 16-ročnej vláde Angely Merkelovej sa tak v Nemecku začína nová éra.

Poslanci zvolili Scholza, ktorý bol v predošlej vláde vicekancelár a minister financií, v pomere hlasov 395 za, 303 proti a šesť sa zdržalo hlasovania.

Vládna trojkoalícia, ktorú tvoria jeho Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), Zelení a Slobodní demokrati (FDP), má v 736-člennej dolnej komore parlamentu 416 poslancov. Politika následne za kancelára formálne vymenoval prezident a neskôr počas dňa pred predsedom parlamentu zloží prísahu.

Na hlasovanie sa prizerala aj Merkelová

Merkelová, ktorá už nie je ani členkou parlamentu, sa hlasovaniu prizerala z galérie pre divákov. Na začiatku zasadnutia jej poslanci vzdali hold potleskom v stoji.

Scholzovým vicekancelárom bude spolupredseda Zelených Robert Habeck, ktorý bude šéfovať novovytvorenému ministerstvu pre hospodárstvo a klímu. Tretím najdôležitejším politikom vo vláde bude líder Slobodných demokratov Christian Lindner, ktorý bude ministrom financií.

Plány novej nemeckej vlády

Nová vláda sa chystá posilniť boj s klimatickou zmenou, modernizovať krajinu, vrátane zlepšenia mobilných a internetových sietí, či zaviesť viac liberálnejšiu sociálnu politiku, ako je napríklad legalizácia predaja marihuany pre rekreačné účely alebo zjednodušenie získania nemeckého občianstva.

Zároveň však plánuje aj väčšie úsilie pri deportácii imigrantov, ktorým odmietnu žiadosť o azyl. Koaliční partneri chcú tiež znížiť vekovú hranicu voličov pre celoštátne voľby z 18 rokov na 16, postaviť tisícky nových bytov a zvýšiť minimálnu mzdu na 12 eur za hodinu zo súčasných 9,60 eur. Pred vládou však bezprostredne stojí úloha znížiť takmer rekordné miery nákazy koronavírusom.

Dohoda troch strán, ktoré sa pred septembrovými voľbami vo svojich postojoch výrazne rozchádzali, vznikla pomerne rýchlo a prinajmenšom z vonkajšieho pohľadu v nečakane harmonickej atmosfére.

Viac k témam: Nemecký kancelár
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecko povedie nový kancelár Scholz, Merkelovej éra sa po 16 rokoch končí © SITA Všetky práva vyhradené.