Mimoriadny snem strany Za ľudí nebude, rozhodlo predsedníctvo. Podľa Remišovej je táto otázka uzavretá

Slovensko Správy

28.7.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 28. júla 2021, 19:34

Predsedníctvo strany Za ľudí rozhodlo, že nezvolá mimoriadny snem. Uviedla to počas stretnutia strany Za ľudí jej predsedníčka strany a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová.

Ako ďalej vysvetlila, členovia túto otázku pokladajú za uzavretú, pretože predsedníctvo je jediným orgánom, ktoré môže zvolať mimoriadny snem.

Dodala, že členovia predsedníctva vyzvali skupinu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí), aby sa dodržiavali pravidlá fungovania strany a zároveň, aby sa členovia strany sústredili na svoju prácu.

Strana prijme nových členov

Podľa Remišovej je dobré, že túto debatu majú vyriešenú a môžu stranu „postaviť na nohy“ a venovať sa úlohám, ktoré im vyplývajú z ich volebného programu a programového vyhlásenia vlády.

Predsedníčka zároveň odmietla, že by niekoho vyzývala na odchod zo strany. Dodala však, že ak niekto chce pokračovať v rozbíjaní strany, môže to robiť mimo nej. Podotkla, že poslanecký klub Za ľudí má v súčasnosti v parlamente desať poslancov, ak by sa táto situácia zmenila, pripúšťa diskusiu o udržaní si postu ministerky.

Pre médiá potvrdila, že prijímajú 50 nových členov v regiónoch. Doplnila, že sa plánujú venovať situácii v regiónoch a príprave na komunálne voľby.

Hlasovanie mohlo dopadnúť inak

Kolíková povedala, že Remišová nedala hlasovať o návrhu primátora mesta Nitra a poslanca Národnej rady SR Mareka Hattasa (Za ľudí), ktorý súvisel so zvolaním mimoriadneho snemu v súlade so stanovami a s konkrétnym termínom, s tým, že ona má výslovné oprávnenie navrhovať uznesenia pre predsedníctvo.

Podľa Kolíkovej to je v rozpore so stanovami. Ministerka spravodlivosti sa preto chce obrátiť na rozhodcovskú komisiu, aby poskytla výklad stanov k danej situácii. Dodala, že o všeobecnom návrhu, či predsedníctvo je za zvolanie mimoriadneho snemu, hlasovalo 11 členov predsedníctva proti a desať bolo za, pričom Remišová sa zdržala.

„Je zrejmé, že ak by nedošlo k mocenským zmenám, tak by toto hlasovanie dopadlo inak,“ povedala Kolíková.

Predsedníctvo strany Za ľudí sa ešte neskončilo a členovia pokračujú v rokovaní o ďalších bodoch.

Viac k témam: mimoriadny snem, rozpad
Zdroj: Webnoviny.sk – Mimoriadny snem strany Za ľudí nebude, rozhodlo predsedníctvo. Podľa Remišovej je táto otázka uzavretá © SITA Všetky práva vyhradené.