Milanová označila reformu mediálnych zákonov za tú najdôležitejšiu. Ochráni novinárov a vôbec nezáleží, kto bude pri moci

Slovensko Správy

31.12.2022 (Webnoviny.sk) – Po schválení nových mediálnych zákonov máme technologicky modernú a neutrálnu legislatívu, ktorá reflektuje na všetky druhy médií – od televízie po internetové platformy na zdieľanie videí, od periodickej tlače po spravodajské portály, podcasty a audioknihy.

Pred reformou mediálnej legislatívy slovenské zákony poznali v zásade len periodickú tlač, tlačové agentúry, vysielanie a od neho odvodené audiovizuálne služby.

Najdôležitejšia reforma tohto roka

Ako ďalej uviedla dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OľaNO) na sociálnej sieti, podľa nej ide o najdôležitejšiu reformu, ktorú sa podarilo uskutočniť v tomto roku, a to nielen obsahom, ale aj rozsahom zmien.

„Do mediálneho prostredia prináša legislatívna reforma tak väčšiu prehľadnosť mediálneho vlastníctva, ako aj posilnenie ochrany novinárskeho zdroja. Od 1. augusta 2022 tak vďaka zákonu vieme účinnejšie zakročiť aj voči takým príspevkom na internete, ktoré propagujú násilie alebo nenávisť voči menšinám, či sú nástrojom propagandy,“ tvrdí Milanová.

Ochrana práce novinárov

Novinári tak podľa dočasne poverenej ministerky môžu používať modernú právnu úpravu, ktorá ich a ich prácu ochráni bez ohľadu na to, kto bude práve pri moci.

„Pri pohľade za hranice Slovenska si ešte viac uvedomujem, že práve sloboda prejavu a nezávislosť médií sú základnými hodnotami, na ktorých stojí zdravá občianska spoločnosť, a preto musíme nezávislosť médií chrániť v každom čase,“ myslí si Milanová.

Slovenskom sa môže inšpirovať aj EÚ

Dočasne poverená ministerka kultúry ďalej verí, že už budúci rok sa podarí na európskej úrovni prijať Európsky akt o slobode médií, s ktorými sa stotožňuje a jeho prijatie podporuje.

„Som úprimne rada, že v oblasti regulácie médií patrí momentálne Slovensko k štátom, ktorými sa môže inšpirovať aj Európska únia,“ uviedla v závere Natália Milanová.

Viac k témam: Médiá, Mediálny zákon, Sloboda médií, Sloboda slova
Zdroj: Webnoviny.sk – Milanová označila reformu mediálnych zákonov za tú najdôležitejšiu. Ochráni novinárov a vôbec nezáleží, kto bude pri moci © SITA Všetky práva vyhradené.