Korčok sa zúčastnil na Valnom zhromaždení OSN, v New Yorku stretol ministrov a šéfov diplomacií

Správy Svet

22.9.2021 (Webnoviny.sk) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) sa popri svojom programe počas 76. valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku v utorok 21. septembra stretol s viacerými rezortnými kolegami.

V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Rokovanie o vývoji v Afganistane

Prvým stretnutím bola schôdzka s ministrom zahraničných vecí Turecka Mevlütom Çavuşogluom. Témou ich spoločného rokovania bol vývoj v Afganistane a v blízkom regióne.

Minister uviedol, že Slovensko a Turecko ako spojenci v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) sú si vedomé krehkej politickej a bezpečnostnej situácie v Afganistane a hľadajú spôsob, ako pomôcť krajine s inkluzívnou vládou, obnovou krajiny a zamedziť odlivu obyvateľstva.

Obaja máme spoločný záujem riešiť problémy na mieste, tam kde vznikajú, než ich riešiť na našich hraniciach,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Minister ocenil pomoc Kataru

Minister sa stretol aj s katarským šéfom diplomacie šejkom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thanim, s ktorým si vymenil pozície na najdôležitejšie otázky regionálneho a medzinárodného diania, vrátane vzťahov Kataru v rámci Rady pre spoluprácu v Zálive.

„Katar dlhodobo považujeme za dôležitú krajinu v oblasti Blízkeho a Stredného východu. Je vplyvnou krajinou regiónu vzhľadom na jeho pozíciu finančného, logistického a prepravného centra. Naším záujmom je intenzívnejšia hospodárska spolupráca, pričom verím, že tomuto cieľu napomôže aj moja plánovaná návšteva Kataru budúci mesiac,“ povedal Korčok.

Minister ocenil pomoc Kataru pri nedávnej evakuácii tisícok občanov Afganistanu z krajiny, ktorým hrozili represálie zo strany Talibanu.

Korčok stretol predsedu zhromaždenia

Maratón stretnutí pokračoval s predsedom Valného zhromaždenia OSN Abdullom Shahidom z Maldív. Slovenský minister mu poprial úspešný začiatok jeho mandátu, ktoré preberá v čase prevládajúcich globálnych hrozieb.

„Predseda Abdulla Shahid stojí na čele Valného zhromaždenia OSN v čase, keď sme boj s pandémiou ešte definitívne nevyhrali. Som však presvedčený, že ako zástupca malých ostrovných štátov, ktoré sú najviac postihnuté aktuálnymi výzvami, prinesie na pôdu OSN úplne nový pohľad a priame osobné skúsenosti, ktoré mnoho jeho predchodcov jednoducho nemalo,“ zdôraznil Korčok.

Podpora projektov SlovakAid

V závere dňa sa šéf slovenskej diplomacie stretol s palestínskym šéfom diplomacie Rijádom al-Malkím, ktorého ubezpečil o pokračovaní kontaktov na politickej úrovni a o podpore rozvojových projektov SlovakAid.

Palestínskeho partnera informoval aj o cieľoch Slovenského inštitútu v Jeruzaleme, ktorý bol nedávno zriadený. Potvrdil aj pozíciu SR podporujúcu obnovenie politického dialógu a naplnenia túžby obyvateľov Izraela a Palestíny žiť v mieri a bezpečnosti.

Viac k témam: SlovakAid, Valné zhromaždenie OSN
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok sa zúčastnil na Valnom zhromaždení OSN, v New Yorku stretol ministrov a šéfov diplomacií © SITA Všetky práva vyhradené.