Justícia na Slovensku potrebuje systémovú zmenu, reagovala ministerka Kolíková na akciu Víchrica

Slovensko Správy

28.10.2020 (Webnoviny.sk) – Rozsah zadržaných, väznených a stíhaných osôb v justícii ukazuje, že ide o systémovú záležitosť a je preto potrebná aj systémová zmena. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí).

Nová súdna mapa

Reagovala tak na stredajšiu akciu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) s názvom Víchrica, počas ktorej zadržali advokáta Zoroslava Kollára a ďalších štyroch sudcov.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Zmeny nie sú podľa ministerky potrebné len preto, aby mohla verejnosť uveriť, že súdy alebo prokuratúra stoja na strane spravodlivosti a že advokáti sú určitou predĺženou rukou spravodlivosti, ale aj preto, aby bol systém funkčný pre naplnenie svojho poslania slúžiť spravodlivosti.

Kolíková pripomenula, že systémovou zmenou je napríklad novela ústavy, ktorá je v súčasnosti v Národnej rade SR (NR SR), ale aj nová súdna mapa.

Šikuta ešte nemá oficiálne informácie

„Vidím preto ako nevyhnutné ju čo najskôr položiť na stôl. Nová súdna mapa má byť nástrojom pre kvalitnejšiu justíciu s cieľom mať rýchlo zrozumiteľný rozsudok, ktorému verím, že je spravodlivý. Táto zmena je však rovnako dôležitá aj pre pretrhnutie korupčných väzieb,” dodala.

Predseda Najvyššieho súdu SR (NS SR) Ján Šikuta v súvislosti s policajnou akciou povedal, že zatiaľ oficiálne nedisponuje žiadnymi konkrétnymi informáciami, prečo bol zadržaný aj sudca NS SR Jozef K.

V prípade, že sa preukáže existencia dôvodných pochybností o tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti a že došlo z jeho strany k takému konaniu, ktorým bola vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva, je Šikuta podľa stanoviska NS SR pripravený okamžite navrhnúť sudcovi dočasne pozastaviť funkciu.

Remišová na Kollára ukazovala

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) na sociálnej sieti zdôraznila, že na právnika Kollára upozorňovala už v roku 2019 a vtedy u polície nevidela chuť veci vyšetrovať. „Vládol staronový Smer s Petrom Pellegrinim a nehýbalo sa vôbec nič,” napísala.

Koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) na sociálnej sieti k stredajšiemu zatýkaniu napísala, že spravodlivosť na Slovensku sa pomaly roztáča. Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) uviedol, že odvážni vyšetrovatelia a prokurátori si za dnešnú odvahu zaslúžia veľký klobúk dolu. „Evidentne sa rozhodli pri príležitosti vzniku republiky založiť republiku nanovo,” dodal.

NAKA v stredu podľa medializovaných informácií zadržala právnika Zoroslava Kollára, bývalú podpredsedníčku najvyššieho súdu SR Jarmilu Urbancovú, bývalú podpredsedníčku Okresného súdu Bratislava I Katarínu Bartalskú, sudkyňu Okresného súdu Bratislava I Otíliu D. a tiež sudcu Najvyššieho súdu Jozefa K. Zadržaných previezli na expozitúru NAKA do Nitry, kde vykonávajú procesné úkony.

Viac k témam: minister spravodlivosti SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Justícia na Slovensku potrebuje systémovú zmenu, reagovala ministerka Kolíková na akciu Víchrica © SITA Všetky práva vyhradené.