Irán testuje svoju novú centrifúgu, s ňou dokáže obohacovať urán oveľa rýchlejšie

Správy Svet

10.4.2021 (Webnoviny.sk) – Irán začal testovať svoju najnovšiu centrifúgu s označením IR-9, vďaka ktorej dokáže oveľa rýchlejšie obohacovať urán. Informovala o tom tamojšia štátna televízia. Novinka je 50-krát rýchlejšia ako prvá iránska centrifúga IR-1.

Trump odstúpil od dohody

Krajina začala v januári obohacovať urán na 20%, čo je menej, ako je potrebné na výrobu jadrových zbraní, ale viac ako je potrebné na civilné využitie. Vláda stále tvrdí, že nemá v úmysle vyrábať jadrové zbrane.

Bývalý americký prezident Donald Trump odstúpil od medzinárodnej jadrovej dohody v roku 2018. Irán následne začal s rýchlejším obohacovaním uránu a stavbou centrifúg.

Biden sa chce vrátiť k dohode

Súčasný šéf Bieleho domu Joe Biden pri nástupe do úradu vyhlásil, že sa chce vrátiť k dohode. Ich vzájomné rozhovory však stroskotali po tom, ako USA nevyhoveli požiadavke zrušiť sankcie voči Iránu.

Správa prišla v čase, keď sa vo Viedni začali rokovania aj o návrate USA k jadrovej dohode. Delegáti zatiaľ nedospeli k žiadnemu veľkému úspechu, no rozhodli sa pokračovať v diskusiách.

Viac k témam: centrifúga IR-9, iránsky jadrový program, obohacovanie uránu
Zdroj: Webnoviny.sk – Irán testuje svoju novú centrifúgu, s ňou dokáže obohacovať urán oveľa rýchlejšie © SITA Všetky práva vyhradené.