Európska únia pomáha Ukrajine s pandémiou koronavírusu, pripojilo sa aj Slovensko

Správy Svet

13.6.2021 (Webnoviny.sk) – Európska únia koordinuje pomoc členských štátov Ukrajine v boji s pandémiou koronavírusu. Tri krajiny, Slovensko, Belgicko a Nemecko nedávno Ukrajine ponúkli pomoc vo forme ochranných pomôcok a pľúcnych ventilácii.

Táto pomoc obsahuje 35 miliónov ochranných masiek, 24 ventilátorov a desaťtisíc ochranných oblekov a okuliarov. Delegácia Európskej únie pre Ukrajinu o tom informuje na svojej webovej stránke. Pripravovaný balík pomoci je ďalším zo série pomoci pre Ukrajinu, ktorý bol od začiatku pandémie na jar 2020 poslaný.

Viac o téme: Koronavírus

Česká republika doteraz na Ukrajinu poslala 99-ticíc rúšok, päťtisíc párov ochrany obuvi, 30-tisíc respirátorov FFP2, päťtisíc ochranných oblekov a tisíc ochranných okuliarov. Dánsko poslalo 50 pľúcnych ventilácií, Estónsko zas poskytlo 2 500 fliaš dezinfekčných prostriedkov na ruky a rôzne povrchy. Poľsko na Ukrajinu poslalo 56-tisíc litrov dezinfekcie, 50-tisíc rukavíc, 40-tisíc rúšok a ďalšej pomoci vo forme ochranných oblekov, rukavíc a respirátorov. Slovensko sa na pomoci východnému susedovi podieľalo tromi sanitkami, 480 dekami, 450 skladacími stolmi a 200 fľašami dezinfekčných roztokov.

Ďakujem členským štátom Európskej únie za to, že podporujú Ukrajinu v boji s pandémiou COVID-19. Spája nás solidarita s našimi najbližšími susedmi. Naše pohotovostné centrum situáciu monitoruje a je pripravené na poskytnutie ďalšej podpory,“ povedal eurokomisár krízového riadenia EÚ Janez Lenarčič.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia pomáha Ukrajine s pandémiou koronavírusu, pripojilo sa aj Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.