Držíte psov alebo mačky na dvore? Zvýšené riziko pre nich predstavuje zima aj samota

Slovensko Správy

13.2.2021 (Webnoviny.sk) – Držanie psov a mačiek na dvore je nesprávnym vnímaním starostlivosti o zviera. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedla kampaňová koordinátorka Slobody zvierat Silvia Čaňová.

Podľa Čaňovej je na Slovensku zvykom, že ľudia držia psov a mačky na dvore, hoci oba druhy patria medzi spoločenské zvieratá. Samota pre ne preto predstavuje utrpenie, ktoré by malo byť nahradené umiestnením zvierat medzi ľudí. Zvýšené riziko držania psov a mačiek na dvore predstavuje aj zima. Sloboda zvierat zaznamenáva ročne stovky prípadov držania spoločenských zvierat v nevhodných podmienkach.

„Často sa stretávame s tým, že prístrešky sú len nejako zbúchané a majú iba steny a strechy. Tie sú často tenké a zatekajú alebo nedoliehajú. Často vídame, že psy majú búdu, no spia vlastne na zamrznutej zemi,“ povedala pre agentúru SITA Čaňová.

Matrace či textílie do búdy nepatria

Búda pre psy alebo mačky podľa nej musí mať hrubú a nezatekajúcu strechu, vyvýšenú podlahu a čo najmenší otvor, ktorý umožní psovi pohodlný prechod, no zároveň nebude do búdy prepúšťať chlad. Ideálnym riešením je uloženie slamy do búdy. Tá totiž izoluje vlhkosť ale nevlhne a zároveň v prístrešku udržiava teplo.

Kampaňová koordinátorka Slobody zvierat neodporúča používať matrace alebo iné textílie. Tie totiž zvyknú vlhnúť, mrznúť a môžu mať za následok ešte väčšie podchladenie zvieraťa.

V zime treba zvieratá kŕmiť výdatnejšie

V zimnom období je zároveň vhodné zvieratá výdatnejšie kŕmiť a často im meniť vodu. Sneh pre zvieratá nie je vhodný a môže im spôsobiť dehydratáciu.

V prípade, že ľudia vedia o majiteľovi, ktorý zanedbáva starostlivosť o svojho psa alebo mu poskytuje nedostatočnú ochranu pred zimou, odporúča Sloboda zvierat podanie podnetu na niektorú z regionálnych veterinárnych a potravinových správ. Tie majú kompetenciu majiteľovi zviera v prípade potreby aj odobrať, na čo Sloboda zvierat bez súhlasu majiteľa nemá právo.

Viac k témam: mačky, psy
Zdroj: Webnoviny.sk – Držíte psov alebo mačky na dvore? Zvýšené riziko pre nich predstavuje zima aj samota © SITA Všetky práva vyhradené.