Demonštranti sa zišli v Berlíne, aby protestovali proti obmedzeniam počas pandémie

Správy Svet

1.8.2020 (Webnoviny.sk) – V nemeckom hlavnom meste sa zišli demonštranti na proteste proti obmedzeniam, ktoré v krajine platia v rámci boja proti novému koronavírusu. Demonštrácia s názvom „Koniec pandémie – deň slobody“ sa koná v čase rastúcich obáv o nárast nových infekcií v krajine.

Dav ľudí, z ktorých má len málokto ochranné rúška, v sobotu kráča centrom mesta. Mnohí majú so sebou transparenty s nápismi ako „Korona, falošný poplach“, „Nútia nás nosiť náhubok“ či „Prirodzená obrana namiesto očkovania“.

Nižšia úmrtnosť

Viacerí pokrikovali, že protestujú, lebo ich oberajú o ich slobodu. Polícia prostredníctvom megafónov zase vyzývala demonštrantov, aby dodržiavali odstup a nosili masky.

Demonštrácie proti obmedzeniam tento rok pritiahli rôznych ľudí vrátane konšpirátorov či pravicových populistov. Na sobotňajší protest v Berlíne prišli ľudia z rôznych častí krajiny.

Nemecké zvládanie pandémie je všeobecne považované za úspešné, krajina mala nižšiu mieru úmrtnosti ako ostatné porovnateľné krajiny.

Úrady varujú ľudí

Opatrenia proti koronavírusu začala nemecká vláda uvoľňovať od konca apríla, stále však platí dodržiavanie spoločenského odstupu aj povinnosť nosiť rúška v hromadnej doprave a obchodoch.

Úrady varujú ľudí pred nečinnosťou a vyzývajú, aby naďalej dodržiavali stanovené pravidlá a zabránili tak šíreniu vírusu.

V piatok pribudlo v krajine 955 nových prípadov, pričom celkovo ich je už viac ako 210 670. V dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo v Nemecku vyše 9 150 ľudí.

Viac k témam: demonštrácia, Koronavírus, protest
Zdroj: Webnoviny.sk – Demonštranti sa zišli v Berlíne, aby protestovali proti obmedzeniam počas pandémie © SITA Všetky práva vyhradené.