Ak Rusi použijú na Ukrajine chemické zbrane, možno ich z toho bude ťažko obviniť

Správy Svet

24.11.2022 (Webnoviny.sk) – Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa obáva, že by sa Moskva v prípade pokračujúcich strát na bojisku mohla uchýliť k použitiu chemických zbraní. Informuje o tom portál Politico s tým, že podľa jeho zdrojov by sa tak mohol ruský vodca Vladimir Putin rozhodnúť skôr, ako k jadrovej konfrontácii s Organizáciou Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Investície do výroby detekčných systémov

Obavy, o ktorých sa vyjadrilo šesť ľudí s informáciami o tomto probléme, sprevádza snaha americkej vlády zabezpečiť, aby boli spojenci na takúto možnosť pripravení, zmobilizovať nové zdroje a investície do výroby detekčných systémov pre prípad, že budú chemické látky skutočne použité.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Medzi ľuďmi, ktorí sa pre Politico vyjadrili pod podmienkou zachovania anonymity, boli zástupcovia Spojených štátov i amerického ministerstva obrany.

Spomalenie bojov počas zimy

Američania však nemajú informácie, ktoré by naznačovali, že sa blíži takýto útok na Ukrajinu. Mnohí predstavitelia Pentagonu sú navyše presvedčení, že počas zimných mesiacov sa boje spomalia a žiadna zo strán nedokáže získať veľké časti územia.

V prípade pokračujúcich prehier na bojisku alebo úplného kolapsu ruskej armády však niektorí predstavitelia, ktorí sa tejto otázke venujú, dospeli k predpokladu, že by sa Moskva mohla uchýliť k použitiu chemických zbraní, vrátane takých, aké sa spomínajú v prípade otravy ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

V prípade takého útoku by zrejme boli použité chemikálie, ktoré sa dajú ľahko zakryť, čo by západným krajinám skomplikovalo pripísanie viny Moskve, uviedol jeden zo zdrojov.

Americká Rada národnej bezpečnosti sa k tomu odmietla vyjadriť.

Viac k témam: Americký prezident, Chemické zbrane, Jadrové zbrane, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Ak Rusi použijú na Ukrajine chemické zbrane, možno ich z toho bude ťažko obviniť © SITA Všetky práva vyhradené.