Africký mor ošípaných zabil na západe Poľska viac ako 20 diviakov, rozšírili oplotenie

Správy Svet

4.12.2019 (Webnoviny.sk) – Africký mor ošípaných zabil na západe Poľska pri hraniciach s Nemeckom 21 diviakov. V stredu to oznámil minister poľnohospodárstva Jan Krzysztof Ardanowski. Politik uviedol, že miestni poľovníci dostali pokyny, aby zabili všetky divé svine v oblasti pri meste Zielona Góra, a vojaci prehľadávajú lesy s cieľom nájsť ďalšie mŕtve zvieratá. Okrem toho tiež úrady pridajú 56 kilometrov k už skôr postavenému 80-kilometrov dlhému oploteniu.

To má pomôcť ochrániť farmy s ošípanými v susednom Veľkopolskom vojvodstve. Podľa Ardanowského chorobu zatiaľ nenašli u hospodárskych zvierat.

V Poľsku na africký mor ošípaných tento rok ochorelo alebo zomrelo viac ako 2 000 diviakov, väčšina z nich na východe v pohraničí s Ukrajinou. Podľa Ardanovského sa predpokladá, že práve z Ukrajiny sa choroba do Poľska rozšírila.

Už skôr počas tohto roka poľovníci, aj napriek protestom skupín za práva zvierat, na východe Poľska zabili 270-tisíc diviakov v snahe zabrániť šíreniu choroby. Tieto snahy boli prevažne úspešné, až kým sa v novembri neobjavili prípady moru aj na západe krajiny.

Viac k témam: Africký mor ošípaných, diviaky
Zdroj: Webnoviny.sk – Africký mor ošípaných zabil na západe Poľska viac ako 20 diviakov, rozšírili oplotenie © SITA Všetky práva vyhradené.