Vlhová aj Shiffrinová pôjdu na Slovensku slalom aj obrovský slalom, do Jasnej sa vracia Svetový pohár (video)

Ostatné športy Šport

13.4.2023 (SITA.sk) – Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní žien sa vráti na Slovensko už v sezóne 2023/2024. Stredisko Jasná bude v januári 2024 hostiť najlepšie lyžiarky na svete vrátane elitnej Slovenky Petry Vlhovej či Američanky Mikaely Shiffrinovej. V minulosti v ére samostatnosti sa preteky SP konali v Jasnej aj v rokoch 2016 a 2021. Rovnako ako vtedy, aj teraz sa v nízkotatranskom stredisku uskutočnia súťaže v slalome a obrovskom slalome.

FIS rozhodla a zaradila Jasnú do svojho kalendára, takže 20. a 21. januára 2024 sa vidíme na pretekoch Svetového pohára v Jasnej. Budeme sa tešiť, aby budúca sezóna vyšla Petre Vlhovej lepšie ako tá minulá, my pre to urobíme naozaj všetko. Už dnes všetkých pozývam na preteky SP do Jasnej v budúcom roku 2024,“ uviedol vo videu na sociálnych sieťach finančník Igor Rattaj, predseda predstavenstva TMR a.s.

Uvedená spoločnosť je prevádzkovateľom horských stredísk a turistických služieb na Slovensku, v Česku, Poľsku a Rakúsku.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

V marci 2021 v Jasnej triumfovala v slalome Shiffrinová pred Vlhovou a Švajčiarkou Wendy Holdenerovou, v obrovskom slalome zvíťazila Vlhová pred Novozélanďankou Alice Robinsonovou a Shiffrinovou. Slalom v marci 2016 na rovnako mieste ovládla Shiffrinová pred Holdenerovou a Slovenkou Veronikou Zuzulovou, v obrovskom slalome sa z triumfu tešila Rakúšanka Eva-Maria Bremová.

V Jasnej sa konali preteky Svetového pohára aj v rokoch 1979, 1982 a 1984. V prvých dvoch spomenutých rokoch súťažili v rámci Veľkej ceny Demänovských jaskýň o body do celosezónneho seriálu muži, v roku 1984 ženy. Na Slovensku sa preteky SP konali aj vo Vysokých Tatrách v rokoch 1969, 1974, 1980, 1983 a 1986.

Neskôr v troch prípadoch, keď mali slovenské strediská pridelené preteky, zaúradovalo počasie. V roku 1990 sa v marci nemohli v Jasnej predstaviť v slalome a obrovskom slalome muži, v roku 2000 v rovnakom stredisku i disciplínach ženy a v roku 2003 zrušili pre nedostatok snehu aj preteky žien v oboch technických disciplínach vo Vrátnej.

Viac k témam: Jasná, Nízke Tatry, Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, Zjazdové lyžovanie
Zdroj: SITA.sk – Vlhová aj Shiffrinová pôjdu na Slovensku slalom aj obrovský slalom, do Jasnej sa vracia Svetový pohár (video) © SITA Všetky práva vyhradené.