Slováci na Kaufland Cupe zdolali mladých Rusov, na turnaji tak obhájili celkový triumf

Hokej Šport

8.2.2020 (Webnoviny.sk) – Slovenskí hokejisti sa po roku opäť stali víťazmi prípravného turnaja Kaufland Cup. Po štvrtkovom triumfe nad Bielorusmi (4:3) si zverenci kanadského trénera Craiga Ramsayho tesne poradili aj s olympijským výberom Ruska. V sobotu popoludní pred vypredanou arénou v Poprade Slováci zvíťazili 2:1 (2:0, 0:0, 0:1).

O svojom triumfe rozhodli domáci už v prvej tretine, v ktorej strelili dva góly zásluhou Mareka Ďalogu a Michala Chovana. V tretej tretine Rusi zdramatizovali vývoj gólom Maxima Sorkina, ale vyrovnania sa už nedočkali ani v záverečnej hre bez brankára.

Pred rokom sa hral Kaufland Cup v Bratislave a s rovnakým tímovým obsadením ako teraz v Poprade. Slováci po úvodnom víťazstve nad Bielorusmi 2:1 po samostatných nájazdoch zdolali tzv. druhý výber Ruska hladko 5:1 a rovnako sa stali víťazmi turnaja.

Presilovku Slováci nevyužili

Už po 12 sekundách Graňák od modrej vyskúšal pozornosť Melničuka. V 2. min sa J. Sukeľ rútil sám na ruského brankára. Rozhodol sa pre efektné zakončenie spoza chrbta a pomedzi nohy, ale Melničuka neprekvapil.

Slováci pokračovali v nátlakovom hokeji a vypredaný popradský „zimák“ sa už čoskoro dočkal prvého gólu. V 9. min Lamper potiahol puk až k útočnému kruhu, umne ho prenechal obrancovi Ďalogovi a ten strelou z veľkého uhla našiel priestor medzi ruským brankárom a ľavou žŕdkou jeho bránky – 1:0.

Vzápätí za seknutie šiel na trestnú lavicu ruský obranca Pylenkov a po necelej minúte a pol ho nasledoval aj Šaškov. Presilovku o dvoch mužov trvajúcu 38 sekúnd Slováci nevyužili, ale po návrate Pylenkova to tam padlo.

Marcinko spoza bránky našiel v dobrej pozícii Michala Chovana a útočník Košíc nemal problém skórovať – 2:0. Domáci boli na koni a hoci spolupráca Chovana a Krištofa v poslednej minúte sa gólom neskončila, diváci vyprevádzali Slovákov do kabín mohutným potleskom.

Druhá tretina bez gólu

Druhá tretina sa začala v pokojnejšom tempe. Mladí Rusi postupne vyrovnali hru, ale k väčším šanciam sa nedostávali.

V 29. min hrali hostia prvú presilovku pri vylúčení Zuzina, ale dve strely na bránku v nej pribudli na konto Slovákom. V 33. min Šaripzianov fauloval Haščáka a v presilovke sa do dobrej pozície dostal Zigo. Zblízka však trafil iba do pripraveného Melničuka.

Slovenskí hokejisti v druhej polovici prostrednej časti hry zvýšili aktivitu, no ďalšie góly zatiaľ nepridali. Stačila chvíľka nepozornosti na konci II. tretiny a štyri sekundy pred jej koncom mohli Rusi znížiť. Obidin sa ocitol sám pred Rybárom, ale po otočke slovenského brankára neprekonal.

Rusi v závere bez brankára

V tretej tretine sa po druhý raz v zápase ocitol na trestnej lavici Zuzin, hoci voči verdiktu za hákovanie vehementne protestoval. Rusi nevyužili ani túto druhú presilovku a po jej skončení mohol zvýšiť slovenský náskok obranca Gernát. Sám pred Melničukom nestihol poriadne zakončiť.

V 53. min sa ruským hokejistom podarilo znížiť. A bol to gól z kategórie zbytočných. Kollár nedostal puk z obranného pásma a nepodarilo sa to ani jednému z jeho spoluhráčov. Využil to Dorofejev, ktorý našiel Sorkina a ten do takmer odkrytej bránky znížil na 1:2.

Ruskí hokejisti sa v záverečnej minúte odhodlali k hre bez brankára, Miromanov sa aj dostal k strele od modrej, ale Rybár bol pozorný. Slováci tesné víťazstvo ubránili a po roku opäť vyhrali domáci prípravný turnaj.

Kaufland Cup 2020 – výsledok:

sobota 8.2.2020

Slovensko – Olympijský tím Ruska 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)

Góly: 9. Ďaloga (Lamper, Zigo), 13. Michal Chovan (Marcinko, Gernát) – 53. Sorkin (Dorofejev)
Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Štefík – Gegáň, Kacej 3850 divákov
Zostavy:
Slovensko: Rybár – Čerešňák, Graňák, Martin Chovan, Gernát, Štajnoch, Rosandič, Ďaloga, Koch – Haščák, Krištof, Michal Chovan – Zuzin, Marcinko, J. Sukeľ – B. Rapáč, Kollár, K. Pospíšil – Paulovič, Zigo, Lamper
Rusko: Melničuk – Miromanov, Demidov, Pylenkov, Šaripzianov, Chabarov, Kudako, Trišin, Jakovenko – Obidin, Ivanov, Slepec – Morozov, Kukštel, Talalujev – Dorofejev, Sorkin, Rtiščev – Grošev, Šaškov, Amirov

Konečná tabuľka na Kaufland Cupe 2020:

1. Slovensko 2 2 0 0 0 6:4 6
2. Rusko 2 1 0 0 1 2:2 3
3. Bielorusko 2 0 0 0 2 3:5 0

Viac k témam: Kaufland Cup
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci na Kaufland Cupe zdolali mladých Rusov, na turnaji tak obhájili celkový triumf © SITA Všetky práva vyhradené.