Mintálová sa stala majsterkou Európy v kajaku žien, z mužov uspel olympijský šampión Prskavec

Šport Vodný slalom

28.5.2022 (Webnoviny.sk) –
Aktualizované 28. mája o 13.48 hod.

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová sa stala majsterkou Európy na kontinentálnom šampionáte v Liptovskom Mikuláši.

Dvadsaťtriročná žilinská rodáčka získala zlatú medailu spoločne s Taliankou Stefanie Hornovou, keďže v sobotňajšom finále dosiahli totožný čas 107,24 sekundy.

Obe pretekárky previedli výbornú finálovú jazdu bez trestných sekúnd. Bronz získala Britka Mallory Franklinová, ktorá na víťazné duo stratila 3,05 s. Obhajkyňu prvenstva Rakúšanku Corinnu Kuhnleovú klasifikovali na 7. pozícii

Doposiaľ najväčší úspech

Mintálová v sobotu dosiahla zatiaľ najväčší úspech vo svojej kariére. „Je to moja domáca trať a je výnimočné tu súťažiť. A tiež preto, že som získala prvú medailu na ME. Čakať na ďalšie pretekárky bolo náročné, bola som v strese, ale napokon to dobre dopadlo,“ povedala Mintálová.

Do mikrofónu organizátorov po úspešnom finále, neskôr pre JOJ Šport poznamenala: „Je úžasný pocit stať sa majsterkou Európy a veľmi som si priala, aby sa mi to podarilo. Dosiahnuť totožný čas sa nestáva často, je to výnimočné.“

Slovensko získalo zlato na ME z kajaku žien po dvanástich rokoch, v Bratislave 2010 si ho predtým naposledy vyjazdila Jana Dukátová. V rokoch 1998, 2002, 2004, 2006 a 2009 sa majsterkou Európy stala v K1Ž Elena Kaliská.

Jediná slovenská zástupkyňa

Mintálová bola v sobotu jedinou slovenskou zástupkyňou v semifinále, v ktorom obsadila šiestu priečku napriek dvojsekundovej penalizácii s mankom 5,15 s za víťaznou Hornovou.

V desaťčlennom finále chýbala olympijská šampiónka z Tokia Nemka Ricarda Funková, ktorá v semifinále skončila až štrnásta.

Boj s konkurenciou

Finálová jazda nevyšla striebornému kajakárovi z minuloročných OH v Tokiu Jakubovi Grigarovi. V boji o medailu si pripísal štyri trestné sekundy a po svojej jazde sa zaradil až na deviatu priečku, v konečnom účtovaní obsadil 12. pozíciu.

Zo semifinále postupoval Grigar štvrtým najlepším výkonom, pred bránami finále zostali Adam Gonšenica (20.) aj Martin Halčin (29.).

„Dnes to nebol boj s konkurenciou, ale boj proti sebe, vode a vetru. Desať mesiacov makáme, aby sme sa previedli na domácich ME, potom to takto dopadne. Človeka to mrzí,“ povedal Grigar po sobotňajšom finále pre JOJ Šport.

Zajazdil čisto

Majstrom Európy sa piatykrát v kariére stal úradujúci olympijský šampión Čech Jiří Prskavec, ktorý zajazdil čisto a triumfoval s náskokom 1,32 s pred Talianom Giovannim de Gennarom, ktorý obhájil striebro spred roka.

Bronz si vyjazdil Rakúšan Felix Oschmautz. Obhajca titul z vlaňajška Čech Vít Přindiš obsadil až 14. pozíciu, keďže dostal 50-sekundovú penalizáciu.

V sobotu sa ešte od 15.40 h uskutoční kvalifikácia v extrémnom slalome. V nedeľu budú o medaily bojovať kanoistky aj kanoisti a cenné kovy rozdajú po vyraďovacích jazdách aj v extrémnom slalome.

Viac k témam: Majstrovstvá Európy, Majstrovstvá sveta MS vo vodnom slalome
Zdroj: Webnoviny.sk – Mintálová sa stala majsterkou Európy v kajaku žien, z mužov uspel olympijský šampión Prskavec © SITA Všetky práva vyhradené.