Zomrela dramaturgička Jana Liptáková, s Jozefom Bednárikom pripravila desiatky inscenácií

Divadlo Kultúra

21.12.2019 (Webnoviny.sk) – Zomrela slovenská televízna a divadelná dramaturgička Jana Liptáková. Agentúru SITA o tom informoval producent Andrej Antonio Leca, správu o úmrtí potvrdil agentúre SITA aj Ľubomír Čechovič z Národného osvetového centra. Kedy bude pohreb, ešte nevedel povedať.

V Slovenskej televízii pracovala 30 rokov

Liptáková sa narodila v roku 1943 v Plavnici v okrese Stará Ľubovňa a takmer 30 rokov pracovala v Slovenskej televízií ako dramaturgička. Podieľala na vyše 500 televíznych reláciách a autorsky na 40 programoch.

Od roku 1990 pôsobila externe ako dramaturgička vo viacerých divadlách napríklad v Divadle Andreja Bagara v Nitre, Štátnom divadle v Košiciach, v Divadle Jonáša Záborského v Prešove či v Divadle Jozefa Gregora Tajovského v Žiline. Osem rokov dramaturgicky a organizačne pripravovala Cenu Jozefa Krónera.

Cena ministra kultúry SR

Od roku 2000 pracovala na rôznych pozíciach v Národnom osvetovom centre v Bratislave. V roku 2016 obdržala z rúk vtedajšieho ministra kultúry SR Mareka Maďariča Cenu ministra kultúry SR za celoživotný prínos v oblasti umenia a v tom istom roku Cenu literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti divadelnej tvorby. V roku 2018 začala spolupracovať dramaturgicky na veľkofilme o Dubčekovi produkčnej spoločnosti Leca production.

S režisérom Jozefom Bednárikom vytvorila 50 televíznych inscenácií. V rokoch 1995-1999 spolupracovala na asi 50 programoch Gala Borisa Filana. Z ocenených filmov spomenieme: Pustý dvor (Cena MFF Zlatá Praha,1979), Hanča, Janko, Lucia (Bronzová harfa na festivale v Dubline, 1976), slovenský film z Vojvodiny v Srbsku Mišo (Cena za scenár a dramaturgiu na MFF Zlatá Praha,1986), Neodchádzaj nocou letnou (Cena ústredného riaditeľa ČST, 1986), Syn človeka (Cena ministerstva práce a sociálnych vecí,1988), dvakrát dostala Telemúzu za dramaturgický počin roka.

Viac k témam: Národné osvetové centrum, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrela dramaturgička Jana Liptáková, s Jozefom Bednárikom pripravila desiatky inscenácií © SITA Všetky práva vyhradené.