Zakladateľ Berlinale bol súčasťou nacistickej mašinérie, Alfred Bauer svoju minulosť tajil

Film a TV Kultúra

4.10.2020 (Webnoviny.sk) – Berlínsky medzinárodný filmový festival tento týždeň prostredníctvom oficiálnej stránky publikoval štúdiu, ktorá poukazuje na významné pôsobenie zakladateľa a dlhoročného riaditeľa tohto podujatia v nacistickom propagandistickom aparáte.

Alfred Bauer (1911-1986), ktorý riadil festival „Berlinale“ v období rokov 1951-1976, bol predtým vysokopostaveným funkcionárom filmovej správy Tretej ríše.

Požiadali o nezávislé vyšetrovanie

Minister propagandy Joseph Goebbels vytvoril túto organizáciu v roku 1942, aby dohliadala na filmovú produkciu.

Bauer mal svojou prítomnosťou prispieť k fungovaniu, stabilizácii a legitimizácii nacistického režimu, uvádza sa na webe festivalu. Tieto skutočnosti, ktoré Bauer dlhé roky tajil, sa prvýkrát objavili v článku týždenníka Die Zeit vlani v januári.

Spomenuté historické fakty viedli organizátorov Berlinale k tomu, že jedna z hlavných cien už nebude pomenovaná po bývalom riaditeľovi podujatia.

Požiadali tiež mníchovský Inštitút pre súčasné dejiny (IfZ) o nezávislé vyšetrovanie.

Bauer sa snažil zahladiť stopy

Bauer podľa historikov zohrával kľúčovú úlohu pri sledovaní hercov, producentov a ďalších členov filmového priemyslu.

Po druhej svetovej vojne sa snažil zahladiť všetky stopy svojej nacistickej minulosti. Spojeneckým vyšetrovateľom dokonca povedal, že patril k oponentom nacistického režimu.

„Bauer sa javí ako jeden z mnohých nemeckých kultúrnych predstaviteľov, ktorí dokázali zamiesť svoju nacistickú minulosť pod koberec a plynulo pokračovať v kariére po páde Adolfa Hitlera,“ povedala vedúca predstaviteľka Berlinale Mariette Rissenbeeková.

Berlinale patrí spoločne s podujatiami v Cannes a Benátkach medzi najlepšie európske filmové festivaly.

Viac k témam: Berlinale, Medzinárodný filmový festival v Berlíne
Zdroj: Webnoviny.sk – Zakladateľ Berlinale bol súčasťou nacistickej mašinérie, Alfred Bauer svoju minulosť tajil © SITA Všetky práva vyhradené.