Životné minimum sa zvýšilo o viac ako štyri eurá, dôchodcom zostane po exekučných zrážkach vyššia suma

Ekonomika Poisťovníctvo

5.7.2020 (Webnoviny.sk) – Sociálna poisťovňa od júla tohto roka väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazuje vyšší dôchodok.

Spôsobilo to zvýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať a ktoré predstavuje 100 percent životného minima. Do 30. júna tohto roka išlo o sumu 210,20 eura mesačne, od 1. júla to je 214,83 eura mesačne. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Životné minimum sa zvýši

Základ pre každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, je 50 percent životného minima a od 1. júla 2020 sa suma zvýšila zo 105,10 eura na 107,41 eur mesačne.

Osobitne je podľa Višvádera stanovené základné minimum, ktoré musí dôchodcovi zostať vtedy, ak je zrážka z dôchodku výživným na maloleté dieťa.„Zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku,“ tvrdí hovorca poisťovne.

Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať. „Neznamená to však, že exekúcia zanikla. Exekúcia naďalej existuje, len sa z nej nevykonávajú zrážky z dôchodku,“ upozornil hovorca.

Zmeny pri priznávaní predčasného dôchodku

O samotnej exekúcii a vykonávaní zrážok z dôchodkovej dávky nerozhoduje Sociálna poisťovňa, ale príslušný exekútor.

Po zmene životného minima od 1. júla tohto roka vykoná Sociálna poisťovňa zrážky z dôchodku prvýkrát podľa uvedených pravidiel vo výplatnom termíne v auguste tohto roka, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré budú za júl zrazené navyše. „O zmene výšky exekučnej zrážky budú dôchodcovia písomne informovaní,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Zmeny od júla nastali aj pri priznávaní predčasného starobného dôchodku. Jednou z podmienok na jeho priznanie je, že výška predčasného starobného dôchodku musí byť najmenej 1,2-násobkom životného minima. Od 1. júla tohto roka nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká od 257,80 eura mesačne, do konca júna tohto roka to bolo 252,30 eura.

Viac k témam: dôchodcovia, dôchodok, exekúcie, predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk – Životné minimum sa zvýšilo o viac ako štyri eurá, dôchodcom zostane po exekučných zrážkach vyššia suma © SITA Všetky práva vyhradené.