Vlna omikronu zvyšuje počty detí v karanténe a izolácii. Rodičia si tak môžu uplatniť pandemickú OČR

Ekonomika Poisťovníctvo

9.2.2022 (Webnoviny.sk) – Šíriaca sa vlna koronavírusu omikron zvyšuje počty detí v karanténe alebo izolácii. Rodičia a ostatní poistenci majú po splnení zákonných podmienok naďalej nárok na pandemické ošetrovné (OČR).

Viac o téme: Koronavírus

Pravidlá nároku na dávku ani postup žiadosti sa nemenia. V tlačovej správe o tom informovala Sociálna poisťovňa.

Tlačivo sa posiela do poisťovne

Pri pozitívnom antigénovom či PCR teste dieťaťa, resp. ak je úzkym kontaktom pozitívneho, kontaktuje rodič na diaľku lekára, resp. pediatra. Práve lekár v súlade s pravidlami Úradu verejného zdravotníctva SR potvrdzuje karanténu alebo izoláciu dieťaťa. Ak o karanténe či izolácii rozhodne, tlačivo o ošetrovnom posiela do Sociálnej poisťovne.

Rodič tlačivo potvrdené lekárom doručuje Sociálnej poisťovni iba vtedy, ak potvrdenie o karanténe, resp. izolácii vybavuje osobne. V takomto prípade musí rodičovi-zamestnancovi tlačivo potvrdiť aj jeho zamestnávateľ.

O dávku sa žiada elektronicky

O dávku je potrebné požiadať prostredníctvom elektronického formulára Žiadosť o pandemické ošetrovné. Tento formulár poistenci posielajú iba vtedy, ak o dávku od 20. marca 2020 ešte nežiadali.

Ak ju už v minulosti poberali, stačí na konci kalendárneho mesiaca poslať vyplnený elektronický formulár Čestné vyhlásenie k pandemickej OČR. Ak poistenec o dávku žiada prvýkrát, zasiela oba formuláre, najskôr Žiadosť a na konci mesiaca Čestné vyhlásenie.

Kto má nárok na pandemické OČR?

Nárok na pandemické OČR pri karanténe alebo izolácii majú poistenci starajúci sa o deti do 11 rokov veku, resp. do 18 rokov veku, ak sú zdravotne ťažko postihnuté.

Ide aj o prípady, ak sú ich materské školy, školy, resp. triedy či zariadenia sociálnych služieb uzavreté na základe rozhodnutia hygienika, zriaďovateľa či riaditeľa alebo ak im lekár potvrdí potrebu karantény, resp. izolácie na príslušnom tlačive.

V januári tohto roka vyplatila Sociálna poisťovňa 30,2 tisíca pandemických OČR v priemernej výške takmer 143 eur.

Viac k témam: Karanténa, Koronavírus, omikron, Pandémia, Pandemická OČR
Zdroj: Webnoviny.sk – Vlna omikronu zvyšuje počty detí v karanténe a izolácii. Rodičia si tak môžu uplatniť pandemickú OČR © SITA Všetky práva vyhradené.