USA reagujú na daň z digitálnych služieb, ohlásili clá na francúzske tovary

Ekonomika

12.7.2020 (Webnoviny.sk) – Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa ohlásila plán uvalenia ciel v hodnote 1,3 mld. USD na dovoz francúzskych tovarov v odvete za francúzsku daň z digitálnych služieb, ktorá sa dotýka amerických technologických gigantov.

Úrad splnomocnenca USA pre obchod však uviedol, že účinnosť ciel sa odkladá o 180 dní, aby sa poskytol čas na vyjednávania.

Cieľom francúzskej digitálnej dane je predísť tomu, aby sa technologické firmy daniam vyhýbali vytváraním hlavných sídiel v krajinách Európskej únie s nízkymi daňami. Paríž uvalil 3-percentnú daň na príjmy digitálnych firiem na francúzskom území, ak ich globálne ročné tržby sú nad úrovňou 750 mil. eur a ich tržby vo Francúzsku sú vyššie ako 25 mil. eur.

USA tvrdia, že táto daň je neférovo namierená voči takým amerických spoločnostiam, ako sú Amazon a Google. Washington francúzsku daň kritizuje aj za to, že je zameraná na príjmy firiem a nie na ich zisky, a za to, že sa uplatňuje retroaktívne.

Viac k témam: clá, clá USA, dane
Zdroj: Webnoviny.sk – USA reagujú na daň z digitálnych služieb, ohlásili clá na francúzske tovary © SITA Všetky práva vyhradené.