Trináste a štrnáste platy už nebudú oslobodené ani od sociálnych odvodov, novelu odklepli poslanci

Ekonomika

26.11.2020 (Webnoviny.sk) – Trináste a štrnáste platy od začiatku budúceho roka už nebudú oslobodené od sociálnych odvodov. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady SR.

Príjmy Sociálnej poisťovne sa zvýšia

Rezort práce a sociálnych vecí pod vedením Milana Krajniaka (Sme rodina) zrušenie výnimiek pri platení sociálnych odvodov, ktoré v minulom volebnom období presadil predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko, zdôvodňuje potrebou konsolidácie verejných financií.

Vyplácanie trinásteho a štrnásteho platu oslobodeného od sociálnych odvodov totiž podľa ministerstva práce zakladá v aktuálnom období ekonomickej recesie významný výpadok príjmov v rozpočet verejnej správy. Štrnáste platy budú oslobodené od sociálnych odvodov poslednýkrát v decembri tohto roka.

Novela zákona má v budúcom roku zvýšiť príjmy Sociálnej poisťovne o 30 miliónov eur a v roku 2022 o približne 26 miliónov eur. Rezort práce a sociálnych vecí odhaduje, že zrušenie tejto odvodovej výnimky sa negatívne dotkne približne 116-tisíc zamestnancov ročne.

„Priemerný ročný pokles príjmov dotknutej skupiny osôb sa odhaduje na úrovni 70,2 eura v roku 2021, na úrovni 61,2 eura v roku 2022 a na úrovni 60,8 eura v roku 2023,“ uvádza ministerstvo.

Stúpne vymeriavací základ pre nemocenské dávky

Zrušením oslobodenia trinástych a štrnástych platov od sociálnych odvodov sa však na druhej strane zvýši vymeriavací základ na určenie nemocenských dávok, dôchodkových dávok, dávky v nezamestnanosti, úrazových dávok a garančnej dávky.

„Vyšší vymeriavací základ na platenie poistného bude znamenať v budúcnosti vyššiu sumu dávky sociálneho poistenia,“ upozornilo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Trináste a štrnáste platy zrejme nebudú od začiatku budúceho roka oslobodené nielen od sociálnych odvodov, ale ani od dane z príjmu a zdravotných odvodov. Parlamentný výbor pre financie a rozpočet totiž ešte v októbri schválil pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z príjmov, ktorým sa od 1. januára budúceho roka zruší oslobodenie trinástych a štrnástych platov od dane z príjmov.

„Poslednýkrát sa použije oslobodenie od dane pri poskytnutí peňažného príjmu pri príležitosti vianočných sviatkov, ktoré zamestnávateľ vyplatí zamestnancovi najneskôr 31. decembra 2020,“ uvádza sa v zdôvodnení pozmeňujúceho návrhu.

Budú sa z nich platiť aj zdravotné odvody

Ak trináste a štrnáste platy nebudú oslobodené od dane z príjmov, automaticky sa z nich budú platiť aj zdravotné odvody. Oslobodenie trinásteho a štrnásteho platu od odvodov poistného na zdravotné poistenie totiž v súčasnosti vyplýva z toho, že tieto platy sú oslobodené od dane z príjmov.

Novela Zákonníka práce zaviedla od mája 2018 čiastočné oslobodenie trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov. Trinásty plat bol do výšky 500 eur prvýkrát oslobodený od zdravotného poistenia od roku 2018, od dane z príjmov sa oslobodil vlani a od sociálnych odvodov sa mal oslobodiť až od roku 2021.

Štrnásty plat v sume najmenej priemerného mesačného zárobku sa do výšky 500 eur prvýkrát oslobodil od zdravotných odvodov od roku 2018, od dane z príjmov takisto od roku 2018 a od sociálnych odvodov sa oslobodil od minulého roku. Zo sumy trinásteho a štrnásteho platu, ktorá prevyšuje 500 eur, sa naďalej platia daň z príjmov aj sociálne a zdravotné odvody.

Viac k témam: 13. plat, 14. plat
Zdroj: Webnoviny.sk – Trináste a štrnáste platy už nebudú oslobodené ani od sociálnych odvodov, novelu odklepli poslanci © SITA Všetky práva vyhradené.