Sporitelia si budúci rok budú môcť vybrať úspory z druhého piliera. Rozhodujúca je však výška dôchodku

Ekonomika Poisťovníctvo

5.12.2020 (Webnoviny.sk) – Ak bude dostávať penzista ako sporiteľ v druhom pilieri v budúcom roku zo Sociálnej poisťovne dôchodok vo výške aspoň 491,70 eura, bude si môcť vybrať z druhého piliera jednorazovo celú nasporenú sumu.

Suma 491,70 eura je hodnotou priemerného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne, ktorá je v roku 2021 podmienkou výplaty starobného dôchodku z druhého piliera tzv. programovým výberom. V tlačovej správe o tom informovala Sociálna poisťovňa.

„Programový výber sa uskutočňuje formou dohody, v ktorej si sporiteľ určí mesačnú sumu dôchodku, obdobie vyplácania alebo aj jednorazový výber celej nasporenej sumy príspevkov, v druhom pilieri,“ uviedla poisťovňa. Jedinou podmienkou tzv. programového výberu je to, aby súčet súm dôchodkových dávok, ktoré sú vyplácané sporiteľovi, bol vyšší ako tzv. referenčná suma.

„Ak sporiteľovi budú v roku 2021 vyplácané dôchodky, napríklad starobný dôchodok z I. piliera, invalidný dôchodok, pozostalostný dôchodok vrátane výsluhového dôchodku, či dôchodok vyplácaný z cudziny v úhrnne aspoň 491,70 eura, bude môcť požiadať dôchodkovú správcovskú spoločnosť o výplatu celej svojej nasporenej sumy príspevkov jednorazovo,“ upozorňuje poisťovňa.

Priemerná mesačná suma starobného dôchodku z prvého piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004, sa určuje vždy k 30. novembru kalendárneho roka a platí celý nasledujúci rok. Sociálna poisťovňa tento údaj zverejňuje na svojej internetovej stránke.

Viac k témam: 2.pilier, penzisti, starobný dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk – Sporitelia si budúci rok budú môcť vybrať úspory z druhého piliera. Rozhodujúca je však výška dôchodku © SITA Všetky práva vyhradené.