Proces vytvorenia jedného centrálneho depozitára na Slovensku ide do finále

Ekonomika Komodity

28.10.2021 (Webnoviny.sk) – Proces vytvorenia jedného centrálneho depozitára na Slovensku, sa blíži k svojmu ukončeniu. Rada guvernérov Európskej centrálnej banky oficiálne schválila ukončenie účasti Národného centrálneho depozitára cenných papierov, a.s. (NCDCP) v Target 2-Securities, ktorý obidvom  depozitárom poskytuje služby vyrovnania transakcií s cennými papiermi. Podľa plánu schváleného Európskou centrálnou bankou sa tento exit uskutoční v termíne od 12. do 14. novembra 2021. S cieľom vytvoriť jeden moderný centrálny depozitár cenných papierov uzatvorili Centrálny depozitár cenných papierov SR, a.s. (CDCP) a NCDCP zmluvu o prevode aktív klientov z NCDCP na CDCP, o čom depozitáre informovali v júli tohto roka.

Exit NCDCP z Target 2-Securities je súčasťou migrácie aktív klientov NCDCP na CDCP v súlade s uzatvorenou zmluvou. Od 15.novembra 2021, po úspešnej migrácii klientskych aktív, začne CDCP obsluhovať aj klientov, ktorí sú v súčasnosti klientmi NCDCP a to v rozsahu a za podmienok stanovených  v predpisoch CDCP.

V súčasnosti obidva depozitáre intenzívne pripravujú technické zabezpečenie migrácie klientskych aktív. V rámci príprav sa začiatkom septembra zrealizovalo prvé kolo testovania migrácie aktív klientov NCDCP v testovacích prostrediach NCDCP, CDCP a ECB. Od 5.októbra 2021 príprava pokračuje druhým kolom testovania vo všetkých prostrediach. Výsledky testovania depozitáre poskytnú Národnej banke Slovenska, ktorá dohliada nad procesom prevodu aktív klientov NCDCP na CDCP, ako aj nad exitom NCDCP z Target 2-Securities.

Informačný servis

Viac k témam: Cenné papiere, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Proces vytvorenia jedného centrálneho depozitára na Slovensku ide do finále © SITA Všetky práva vyhradené.