Predaj áut na Slovensku klesol v januári oproti predošlému roku o viac než polovicu

Automobilový priemyseľ Ekonomika

16.2.2021 (Webnoviny.sk) – Registrácie nových osobných automobilov klesli v januári tohto roku medziročne o viac ako polovicu. Ako informuje Zväz automobilového priemyslu SR, v prvom mesiaci roku 2021 sa predalo 3 325 takýchto vozidiel, kým rok predtým 6 733. V rámci značiek stále dominuje Škoda s trhovým podielom takmer 30 percent.

Zatvorené predajne

„Z dôvodu uzatvorenia prevádzok predaja vozidiel bol predpokladaný výrazný pokles predaja. Nákup vozidiel vzdialeným prístupom (napríklad cez internet) je možný len v obmedzenej miere a zväčša pre taký typ vozidla, ktorý kupujúci pozná a má s nim skúsenosť. Pri modeloch, s ktorými zákazník skúsenosť nemá a nemôže si ich vyskúšať, je predaj veľmi obmedzený,“ komentuje výsledky zväz.

Klesli aj registrácie malých úžitkových automobilov. V januári aktuálneho roka dosiahli 379 vozidiel, čo oproti rovnakému mesiacu minulého roka s počtom 540, predstavuje pokles o necelých 30 percent.

Päť nákladných vozidiel

Najvýraznejší prepad zaznamenali predaje nákladných automobilov do 12 ton, o viac ako 80 percent. Registrácie zaznamenali v januári 2021 úroveň päť vozidiel.

Pri nákladných automobiloch nad 12 ton predstavoval pokles ani nie 10 percent, z vlaňajších 211 sa dostal na aktuálnych 191.

V kategóriách autobusov sa registrovalo 26 autobusov, čo v porovnaní s rokom 2020 predstavuje pokles o 42 percent.

Viac k témam: autá, Ekonomické dopady koronavírusu, predaj áut
Zdroj: Webnoviny.sk – Predaj áut na Slovensku klesol v januári oproti predošlému roku o viac než polovicu © SITA Všetky práva vyhradené.