Múzeum SNP v Banskej Bystrici získalo vo svojej histórii najviac eurofondov, použijú sa aj na obnovu Kališťa

Ekonomika

24.1.2023 (Webnoviny.sk) – Múzeum SNP v Banskej Bystrici získalo vďaka spolupráci s Ministerstvom obrany (MO) SR viac ako 3,3 milióna eur z eurofondov, ktoré použije na rekonštrukciu priestorov a obnovu pamätníkov. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková. 

Pamätník SNP a Kalište

Prostriedky z Európskych štrukturálnych a investičných fondov budú použité na obnovu a rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok: Pamätníka SNP a vypálenej obce Kalište.

Aktuálne prebieha príprava potrebnej technickej dokumentácie, pričom následne začne proces verejného obstarávania spracovateľa. Medzi hlavné priority projektu sú napríklad rekonštrukcia okien na oboch skulptúrach objektu Múzea SNP, obnova a zateplenie strechy, obnova dlažby či komplexná rekonštrukcia Pamätníka na Kališti,“ spresnilo MO SR.

Dôležitá obnova

Je našou povinnosťou zachovávať pamiatky pre ďalšie generácie, k čomu sa prihlásila aj vláda SR vo svojom programovom vyhlásení. Preto ma nesmierne teší, že architektonická ikona Banskej Bystrice – Pamätník SNP a tiež Kalište, oba vyhlásené za národné kultúrne pamiatky, sa dočkajú významnej obnovy,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď a dodal, že múzeum vo svojej histórii získalo prvýkrát z eurofondov financie v takomto veľkom objeme.

Riaditeľ Múzea SNP Marian Uhrin uviedol, že tieto prostriedky umožňujú zrealizovať práce, vďaka ktorým prejdú spomenuté pamiatky dôležitou obnovou, ktorá im vráti naspäť stav a podobu zodpovedajúcu historickému významu SNP.

Viac k témam: Eurofondy, historické pamiatky, Minister obrany, Obnova kultúrneho dedičstva, Vypálenie obce Kalište
Zdroj: Webnoviny.sk – Múzeum SNP v Banskej Bystrici získalo vo svojej histórii najviac eurofondov, použijú sa aj na obnovu Kališťa © SITA Všetky práva vyhradené.