Mnohé firmy v cestovnom ruchu čelia existenčným problémom a zrejme skončia, tvrdia analytici

Ekonomika

13.5.2020 (Webnoviny.sk) – Mnohé z firiem pôsobiacich v cestovnom ruchu pre následky pandémie koronavírusu budú bez väčších finančných rezerv nútené svoj biznis ukončiť.

Ako v stredu informovala analytická spoločnosť Bisnode, koronakríza najviac zasiahla práve oblasť cestovného ruchu, pričom podnikatelia v tomto segmente doplácajú nielen na zatvorené hranice, no ich biznis ohrozuje aj nejasná budúcnosť a neistoty vzhľadom na ďalší vývoj pandémie vo svete.

Budúcnosť je nejasná

Firmy podnikajúce v cestovnom ruchu aktuálne čelia doslova existenčným problémom.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Ich budúcnosť je veľmi nejasná a závisí od vývoja pandémie, ale aj od toho, ako rýchlo budú po skončení pandémie vytvorené alebo obnovené vhodné podmienky pre cestovanie. Už teraz však môžeme predpokladať, že mnohé z týchto firiem bez finančných rezerv alebo finančného zázemia súčasnú krízu neprežijú,“ povedala analytička Bisnode Petra Štěpánová.

V cestovnom ruchu na Slovensku podľa údajov Bisnode podnikalo v apríli spolu 1 856 subjektov, z toho 1 085 firiem a 771 samostatne zárobkovo činných osôb. „Rovnaký počet subjektov v cestovnom ruchu sme zaznamenali v našich databázach aj v roku 2015. Medzi rokmi 2015 a 2016 prišlo k poklesu o necelých šesť percent a straty z roku 2016 dohnal až každoročný mierny nárast,“ uviedla Štěpánová.

Podnikanie ukončili desiatky subjektov

Z 1 085 firiem v cestovnom ruchu majú najväčšie zastúpenie cestovné kancelárie (533 subjektov) a cestovné agentúry (462 firiem). Ostatné rezervačné a súvisiace činnosti vykonávalo v apríli 90 subjektov.

V prípade fyzických osôb podnikajúcich v cestovnom ruchu sú najviac zastúpené samostatne zárobkovo činné osoby vykonávajúce činnosti cestovných agentúr (349 osôb), nasledujú ostatné rezervačné a súvisiace činnosti (275 osôb) a činnosti cestovných kancelárií (150 podnikateľov).
Od začiatku tohto roka ukončilo podnikanie v cestovnom ruchu spolu dvadsať subjektov, z toho v siedmich prípadoch išlo o firmu a v trinástich o samostatne zárobkovo činné osoby.

Viac k témam: BISNODE, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Mnohé firmy v cestovnom ruchu čelia existenčným problémom a zrejme skončia, tvrdia analytici © SITA Všetky práva vyhradené.