Generálny riaditeľ a predseda dozornej rady Volkswagenu stíhaní nebudú

Automobilový priemyseľ Ekonomika

20.5.2020 (Webnoviny.sk) – Obžaloba generálneho riaditeľa spoločnosti Volkswagen Herberta Diessa a predsedu dozornej rady Hansa Dietera Pötscha z manipulácie na akciovom trhu bude stiahnutá a firma zaplatí pokutu 9 mil. eur. Informovala o tom samotná nemecká automobilka.

Riaditeľa Volkswagenu a predsedu jeho dozornej rady nemecká prokuratúra obžalovala vlani v septembri preto, že podľa nej investorov v roku 2015 včas neinformovali o hroziacom emisnom škandáli.

Ukončenie prípadu zaplatením pokuty, čo nemecká legislatíva umožňuje, znamená, že Diess a Pötsch si nemusia priznať vinu. Podľa obžaloby porušili zákony o cenných papieroch, ktoré firmám ukladajú informovať investorov o veciach, ktoré by mohli ovplyvniť cenu akcií. Volkswagen však tvrdí, že povinnosť informovať si splnil predtým, ako americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) 18. septembra 2018 o manipulácii s emisnými testami informovala. Emisný škandál stál spoločnosť Volkswagen 31 mld. eur, ktoré uhradila vo forme pokút a odškodnení.

Viac k témam: emisný škandál, ochrana životného prostredia
Zdroj: Webnoviny.sk – Generálny riaditeľ a predseda dozornej rady Volkswagenu stíhaní nebudú © SITA Všetky práva vyhradené.