Do boja proti koronavírusu sa zapájajú aj slovenskí vývojári, vznikli už dve desiatky aplikácií

Ekonomika Informatika

21.3.2020 (Webnoviny.sk) – Do boja proti novému koronavírusu sa aktívne zapájajú aj slovenskí vývojári. Slovenská aliancia pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE) totiž zatiaľ napočítala až 20 rôznych digitálnych iniciatív, ktoré pomáhajú v čase pandémie v oblasti zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, podpory podnikateľov, či kultúry.

Najviac projektov slovenských digitálnych firiem, až 40 % z celkového počtu, sa venuje informovaniu o prevencii, či mapám nákazy na území Slovenskej republiky.

„Zaujímavé dáta prináša aj projekt porovnania vývoja na Slovensku s okolitými krajinami, ide však o amatérsky štatistický projekt,“ informuje SAPIE.

Projekty pre oblasť zdravotníctva

Druhú najväčšiu skupinu tvoria pomocné digitálne projekty pre oblasť zdravotníctva a zdravotnej starostlivosti. Mediálne známa už je aplikácia Zostaň zdravý, ktorá umožňuje zaregistrovať sa, nechať aplikáciu zaznamenávať svoj pohyb a v prípade neskoršieho pozitívneho testovania na koronavírus, oznámiť túto skutočnosť v aplikácii.

Tá informuje všetkých ostatných členov aplikácie, že prišli v minulosti do styku s nakazeným.

„Taktiež je ideálnym nástrojom na zodpovedné správanie sa nakazených. Ak už z akéhokoľvek akútneho dôvodu musia opustiť karanténu, bude ich pohyb viditeľný pre ostatných užívateľov v mape pre ich lepšiu ochranu,“ uvádza aliancia pre inovatívnu ekonomiku.

Projekt MAIA MD zase zabezpečuje online komunikáciu s praktickým lekárom alebo inými ambulanciami. Rieši tak bezkontaktne a efektívne prípady, keď pacient potrebuje len predpísať lieky alebo skonzultovať svoj stav skôr, než sa rozhodne pre osobnú návštevu.

Školstvo a vzdelávanie

Treťou najfrekventovanejšou oblasťou digitálnej pomoci je školstvo a vzdelávanie, ktoré tvorí 17 % projektov. Zameriava sa predovšetkým na online vzdelávanie, spoločnosť Google zas poskytuje balíky svojich nástrojov na vzdelávanie na diaľku či prácu na diaľku.

„Príležitosť vidíme v tomto čase v posilnení technických zručností ľudí. Je ideálny čas začať programovať a dostupnosť online kurzov zdarma je enormná,“ tvrdí riaditeľ SAPIE Martin Uhnak. Spomína aj slovenské projekty od portálu NextTech či portál ucimsadoma.sk.

Počet iniciatív sa bude rozširovať

K lepšej kvalite života prispievajú tiež portály, ktoré pomáhajú malým podnikateľom a živnostníkom nájsť online uplatnenie či projekt Aby kultúra žila, ktorý pripravuje prvý virtuálny festival na Slovensku.

„Ukazuje sa, že inovatívna ekonomika je dôležitým pomocníkom v súčasnej kríze koronavírusu. Dôkazom sú dve desiatky slovenských aplikácií a projektov, ktoré pomáhajú nielen v primárnych oblastiach ako je zdravotná starostlivosť, ale aj sekundárnych, ako je vzdelávanie či podpora malých živnostníkov. Očakávame, že počet iniciatív sa v najbližších týždňoch bude rozširovať,“ hovorí Uhnak.

Zaujímavosťou podľa SAPIE je, že len 10 % týchto iniciatív je podporených úradmi Slovenskej republiky. Ostatné vznikli ako dobrovoľný príspevok digitálnej ekonomiky k aktuálnemu dianiu.

Viac k témam: COVID-19, epidémia, IT aplikácie, karanténa, Koronavírus, vývojár
Zdroj: Webnoviny.sk – Do boja proti koronavírusu sa zapájajú aj slovenskí vývojári, vznikli už dve desiatky aplikácií © SITA Všetky práva vyhradené.