Ceny nehnuteľností určených na bývanie vzrástli medziročne skoro o desať percent

Ekonomika

31.8.2020 (Webnoviny.sk) – Ceny nehnuteľností určených na bývanie v druhom štvrťroku vzrástli oproti druhému štvrťroku 2019 o 9,7 percenta. Vyplýva to zo správy Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) o vývoji cien nehnuteľností určených na bývanie.

„Zvýšili sa ceny nových nehnuteľností o 7,7 percenta a ceny existujúcich nehnuteľností o 11 percent,“ uviedol štatistický úrad a dodal, že v porovnaní s cenami prvého štvrťroku 2020 sa ceny nehnuteľností určených na bývanie zvýšili o 0,5 percenta.

Priepastný rozdiel

„Ceny nových nehnuteľností vzrástli o 0,6 percenta a ceny existujúcich nehnuteľností o 0,4 percenta,“ doplnil ŠÚ SR.

Podľa portálu nehnuteľnosti.sk sa ceny dvojizbových bytov na Slovensku oproti prvému štvrťroku zvýšili o 4,26 percenta.

„Priemerná cena pre Bratislavu sa v prípade dvojizbových bytov zastavila na čísle 161-tisíc eur,“ uvádza portál a dodáva, že priemer ostatných krajských miest je tesne pod úrovňou 100-tisíc eur.

„Napriek rýchlejšiemu rastu cien vo všetkých mestách už niekoľko kvartálov za sebou ostáva rozdiel medzi cenami krajských miest a Bratislavy priepastný,“ doplnil portál.

Predajné ceny odolávajú

V prípade trojizbových bytov sa tempo rastu spomalilo výraznejšie, medzikvartálny nárast tesne prekonal jedno percento.

Bratislavský priemer trojizbových bytov je na úrovni 206-tisíc eur, zatiaľ čo ceny v ostatných krajských mestách sú na úrovni 118-tisíc eur.

„Zatiaľ čo predajné ceny bytov odolali tlaku počas koronakrízy a držali dlhodobý trend, opakom sú ceny nájmov, ktoré najmä v hlavnom meste zaznamenali rozkývanie základnej rovnice trhu – poklesol dopyt a narástla ponuka,“ uvádza portál nehnuteľnosti.sk a dodáva, že táto skutočnosť sa okamžite prejavila v miernom poklese ceny prenájmov.

Spamätávanie sa zo šoku

Dôvodom je odchod študentov, zahraničných pracovníkov, ale najmä prepad turistov, pre ktorých sú určené byty na krátkodobý prenájom. Najväčší tlak zaznamenali byty v prvom bratislavskom okrese.

„Dlhodobé budovanie širokej ponuky bytov určených na prenájom má v Bratislave za sebou prvý rozsiahly šok, z ktorého sa bude spamätávať spolu zo zvyškom ekonomiky pravdepodobne dlhšie obdobie,“ uzavrel portál.

Viac k témam: byty, ceny, nehnuteľnosti, reality
Zdroj: Webnoviny.sk – Ceny nehnuteľností určených na bývanie vzrástli medziročne skoro o desať percent © SITA Všetky práva vyhradené.